Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Jaguaren

Författarbilder

251824 219592 251822 219589 251820 219591 251818 219593 219594 219590

”… en alldeles egen variation på det eviga temat ge sig ut, uppleva och till sist vända hem igen. Handlingen är full av vänlig humor och lätt att följa. Texten är skriven på välljudande rim, skön att läsa högt. Bilderna är /…/  fantasifulla med suggestiva, vindlande gatuperspektiv och stämningsfull natthimmel. Detta särpräglade, konstnärliga samspel talar till både tanken och känslan med en poetisk kraft i berättandet, som lever kvar långt efter läsningen.”
Gunnar Åberg, BTJ-häftet 

Jaguaren

Vild och vacker klassiker av giganterna Ulf Stark och Anna Höglund

Elmer är liten och obetydlig, men en kväll förvandlas han. Plötsligt blir han stor och jättefarlig, han bli en jaguar!

Han ger sig ut i storstadsdjungeln och skrämmer grannens elaka hund, läxar upp en tant som drömmer om en jaguarpäls och skrämmer dem som alltid skrämts. Och under nattens stjärnor träffar han katten Ellinor och äventyret börjar …

Ulf Starks rimmade text fascinerar och i Anna Höglunds illustrationer finns såväl ömhet och kärlek som rädsla och tragik. En förtrollande vacker berättelse, humoristisk och skarp, om att bli jättefarlig och kunna skrämmas men också om våndan av att vara stark.

Jaguaren är Ulf Starks och Anna Höglunds första gemensamma bilderbok och blev början på ett långt och framgångsrikt samarbete. För Jaguaren erhöll de 1988 Nils Holgersson- respektive Elsa Beskow-plaketten. 

Skriv en kommentar

Recensionsdatum 2017-10-12
Mer om...
 • Författare

  Ulf Stark
 • Recensionsdatum:

  2017-10-12
 • ISBN:

  9789163899621
 • Genre:

  Bilderböcker
 • Utgivningsår:

  2017
 • Bredd:

  214 mm
 • Höjd:

  270 mm
 • Djup:

  9 mm
 • Antal sidor:

  32
 • Vikt:

  0,353 kg
 • Illustratör:

  Anna Höglund
 • Formgivare:

  Charlotta Berglin
Författaren
Ulf Stark

Foto: Caroline Andersson

Ulf Stark

ULF STARK, 1944-2017, är en av Sveriges främsta och mest folkkära barn- och ungdomsboksförfattare. Han hade en förmåga att skriva om det största och svåraste i livet med både humor, allvar och värme. Hans berättelser är mångbottnade och förmedlar ofta att allt är möjligt med hopp och fantasi. Han erhöll en mängd priser, både svenska och internationella, och samarbetade med många framstående illustratörer och konstnärer.

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Illustratören
Anna Höglund

Foto: Stefan Tell

Anna Höglund

ANNA HÖGLUND är konstnär, illustratör och författare. Hon räknas till en av Sveriges främsta barnboksskapare och har samarbetat med författare som Ulf Stark, Barbro Lindgren, Ulf Nilsson och Eva Susso. Hon har även skrivit flera egna böcker. För sitt skapande har hon belönats med såväl svenska som utländska priser, bland annat Elsa Beskow-plaketten, Deutscher Jugendliteraturpreis, Augustpriset och Heffaklumpen. 2016 tilldelades hon Astrid Lindgren-priset.

Läs mer om Illustratören

Fler böcker av Illustratören

Illustratörens alla böcker
Mer om...