Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Elin Ek

Foto: Elnaz Baghlanian

Författarbilder

236017 236018 239770 239773 239771 236016 239769 239772 236015

Elin Ek

Elin Ek och Maria Örtengren berättar om karaktären "Grynet":
Den vanligaste frågan vi får är: Hur uppkom Grynet? Svaret är: När vi åkte Folkvagn till jobbet. Poff! Så var hon bara där. Tänk att hon helt plötsligt bara fanns där, med tiara, cerisa kläder, gympadojor och allt. Så cool, så ärlig och så sjukt bra!

Det är svårt att komma ihåg hur det var innan hon fanns. För på nåt sätt har hon alltid funnits där hos oss. Men Grynet är inte ett resultat av SVT:s publikanalyser eller smart trendspaning, för det var Grynet som hittade oss. Grynet växte fram när vi varje morgon samåkte till vår gemensamma arbetsplats på SVT i Växjö. Bilresan var vår lekstund. Vi satt i bilen och lekte t ex dryga citysmarta Stååckholmare som visste allt om vad som var "rätt", eller att vi var utarbetade landstingsanställda som kände oss orättvist behandlade och bittra. Då plötsligt tittade Grynet fram och sa: "Ta ingen skit!" Hon gav oss svar på tal, var superkategorisk och totalt vuxenbefriad. Vi skattade så vi tjöt. Sen dess har vi älskat henne.

Grynet är verkligen en alldeles egen person. Men visst ser man tydligt en del av Elin och en del av Maria i Grynet. För hon är en mix av oss båda när vi var fjortisar. Precis som vi gjorde tar Grynet plats i klassen, pratar jättemycket, tycker en massa, ifrågasätter saker och spexar. Men sånt får vissa konsekvenser. Som tjej blir man "för mycket" i mångas ögon, och man märker att man inte är lika söt och behaglig att umgås med som de mer tjejiga. Det är då man börjar anpassa sig ...

Tonårstiden är ingen lätt tid. Men det är där som Grynet läxar upp oss. För hon har det vi önskar att vi haft mer av när vi själva var tonåringar. Att precis som Grynet kunna strunta i vad andra tycker. Att hundra procent känna att det är ok vara precis som man är, att våga tro att man kan göra det man drömmer om, och att aldrig behöva känna sig töntig. (Inte ens när Maria skickade brev till Bosse Larsson och förslog att hon kunde sjunga i Nygammalt eller när Elin åt älgbajs för att impa på killen som hon var kär i. Japp, det är faktiskt sant!) Vi skrattar åt allt som Grynet gör! Om och om igen kan vi titta på inslag när Grynet till exempel är på prao på nyheterna, spelar luftgitarr eller försöker snacka sig in på Melodifestivalen.

Att Grynet skulle beröra och påverka så många barn, ungdomar och vuxna kunde vi aldrig drömma om! Men tydligt är att även andra har ett behov av Grynet. En tjej som "kan med", som gör allt som faller henne in utan att vara taskig, någon som tycker att man kan bli kär i vem man vill, någon som skiter i om andra tycker att man ser konstig ut för det viktiga är att man själv tycker man är den snyggaste, smartaste, coolaste i hela världen! Någon som lätt kastar sig mellan lustfyllt chokladfrosseri och livets stora frågor utan att tycka att det är något konstigt med det. På den näst vanligaste frågan, "Hur länge kan ni hålla på?" brukar vi svara "Så länge vi skrattar!""

2 november 2015

Välkommen på barnboksfrukost hos Bonnier Carlsen
V Inlägget Välkommen på barnboksfrukost hos Bonnier Carlsen dök först upp på Bonnierförlagen...
Läs mer
Visar 1 av 1

Visa alla

Jag grejar alltså finns jag

Elin Ek

Jag grejar alltså finns jag är en oumbärlig bok som får dig att känna skaparlust, utveckla egna...

  • Genre: Faktaböcker barn och ungdom: hantverk och hobby
  • Bandtyp: Inbunden
  • Recensionsdatum: 2015-10-06
  • Utgivningsår: 2015

Grynets bok

Maria Örtengren Elin Ek

En helt SJUKT bra och peppande bok!    Allt för tevestjärnan Grynets fans: Grynets ABC för att...

  • Genre: Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
  • Bandtyp: Inbunden
  • Recensionsdatum: 2006-03-31
  • Utgivningsår: 2006
Titel / Författare
Ålder
Genre
Datum
Skriv ut
ajaxLoader
Visar 2 av 2 träffar