Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Jan Lööf

Foto: Stefan Tell

Författarbilder

167667

Jan Lööf

Jan Lööf, född 1940 i Trollhättan, är konstnär och författare. Han är dessutom jazzmusiker och spelar tenorsaxofon och flöjt. Tidigt började han med att teckna gubbar, men fick sin formella utbildning som bildkonstnär på Konstfack i Stockholm.

Som sina främsta inspirationskällor anger han Wilson McCoy, som tecknade Fantomen under åren 1947-1961, och Al Smith, som år 1932 skapade serien Storklas och Lillklas. De ritade bägge sina figurer i rena hela linjer, ansikten och kroppar är ganska grovt förenklade karikatyrer, bildytorna är rena i svart, vitt eller tydligt streckade skuggningar. Så arbetar även Jan Lööf, men han är medvetet barnslig i sin stil, en linjesäker naivism.

Den form och det innehåll som fascinerat Jan Lööf tillhör barndomskulturen, varför det inte är överraskande att han tidigt slog in på att skriva och teckna barnböcker. Han debuterade 1966 med två böcker på olika förlag, med En trollkarl i Stockholm samt med bilderboken Morfar är sjörövare. En verklig fullträff som också blivit en stor internationell framgång fick Jan Lööf med sin stora bilderbok Sagan om det röda äpplet (1974). Huvudpersonen, en gubbe i randig kostym som är en ovanligt passiv hjälte, påluras ett grönt plastäpple som han lägger att mogna på fönsterkarmen. En kedja av händelser sätts igång som berättas i parallella bilder på uppslagen.

Jan Lööf nådde stor popularitet med är boken Örnis bilar (1994) med text av Carl Johan De Geer. Den handlar om en liten pojke, som trots sin ålder är den som utför hjältedåd vid en brand och i trafikkaos med hjälp av en brandbil och en stor bärgningsbil. Boken har hittills sålts i imponerande många exemplar i Sverige, och finns översatt till flera språk.

Med sin speciella, naiva figurstil passar Jan Lööf också som serietecknare, och serien Felix kom att fylla fem år av hans tid, 1967-1973. Hans originalserie Ville publicerades under 1975 på en helsida i tidningen VI en gång i veckan. Felix är dock tack vare omfånget fortfarande Jan Lööfs storverk. I samlingsvolymen som utkom 1980 fyller den mer än 350 sidor.

Under 2000-talet har Jan Lööf skapat flera succéböcker om Pelle – Pelle träffar en lokförare, Pelle hjälper en riddare, Pelle i djungeln, Pelle och Farbror Ottos uppfinning, Pelle och Frasse och Pelle på planetfärd. En serie för 2 – 5-åringar som gillar saker som fordon, spännande och lite läskiga djur, riddare och drakar. Pojken Pelle är schysst klurig i knepiga situationer, han löser praktiska problem som får andra att hänga med huvudet och sucka uppgivet.

Jan Lööf har deltagit i den kultförklarade tv-serien ”Tårtan”. Boken Skrotnisse har spelats in som dockteater Skrotnisse och hans vänner.

Hösten 2011 kunde man se Jan Lööfs originalteckningar på Göteborgs museum. För första gången visade han verk ur sin rika produktion. Hantverkskänslan, fantasin och den intellektuella ironin gör Jan Lööf till en av vår tids stora konstnärer.

Lööf har vunnit flertalet priser och utmärkelser, exempelvis Heffaklumpen 1974 Litteraturfrämjandets stipendium 1974 Konstnärsstipendienämnden 1974 Tidningen VI:s tecknarstipendium 1975 Svenska serieakademiens 91:anstipendium 1976 Sveriges författarfonds konstnärsbidrag 1976-1977 Elsa Beskow-plaketten 1977, Guldantennen 1985, Bokjuryn (0-6 år) 2005, BMF-barnboksplaketten för Matildas katter 2008, Unghunden 2009, Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris 2011, Astrid Lindgren-priset 2011, Schullströmska priset 2016.10 maj 2016

Kommentar kring debatten om Jan Lööfs utgivning
Här är Bonnier Carlsens kommentar om debatten kring Jan Lööfs utgivning. Vi hoppas den kan...
Läs mer

14 september 2015

Nyhetsbrev – Tre barnboksfavoriter är tillbaka på Bonnier Carlsen
I höst är tre barnboksfavoriter tillbaka på Bonnier Carlsen.  Inlägget Nyhetsbrev – Tre...
Läs mer
Visar 2 av 2

Visa alla

Matildas katter

Jan Lööf

Tänk att ha en tiger och ett lejon som husdjur! Det har Matilda - hennes katter Bosse och Nisse ä...

  • Genre: Bilderböcker
  • Bandtyp: Inbunden, Inbunden, Inbunden
  • Recensionsdatum: 2016-10-24
  • Utgivningsår: 2016

Pelle i djungeln

Jan Lööf

Möt den mästerlige bilderboksskaparen Jan Lööfs Pelle på äventyr i djungeln där han inte alls är ...

  • Genre: Bilderböcker
  • Bandtyp: Inbunden, E-bok, Inbunden
  • Recensionsdatum: 2014-01-27
  • Utgivningsår: 2014
Titel / Författare
Ålder
Genre
Datum
Skriv ut
ajaxLoader
Visar 8 av 33 träffar