Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Jessica    Schiefauer

Foto: Hillevi Nagel

Författarbilder

237298 237239 237240

Jessica Schiefauer

Jessica Schiefauer är född 1978 och uppvuxen i Kungälv utanför Göteborg. Hon har gått skrivarutbildningar på Fridhems folkhögskola, Bona folkhögskola och Nordiska folkhögskolan. Hon har även studerat svenska, engelska och litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och har en pedagogisk examen i språk och kreativt skrivande. Idag bor hon i Göteborg med sin familj.

Vid sidan om författarskapet arbetar Jessica med kurser i språk och skrivande. Debutromanen "Om du var jag" (2009) fick ett varmt mottagande. Med Augustprisvinnaren "Pojkarna" (2011) etablerade sig Jessica Schiefauer som en av våra absolut mest intressanta skönlitterära ungdomsboksförfattare.  Romanen nominerades även till Nordiska Rådets Pris 2013.

För romanen ”När hundarna kommer” (2015) tilldelades Jessica Schiefauer till Augustpriset 2015. Motiveringen lyder: "Ett år förflyter. Året då Ester och Isak möts. Då Isaks bror, Anton, lockas in i en tillvaro av hat, hakkors och våld. Och en pojke mördas. Jessica Schiefauers ungdomsroman berättar om hur lätt det är att dras med, om önskan att få tillhöra. Lika mycket handlar det om kärlek, om att älska så totalt att kärleken blir destruktiv. Språket är poetiskt, förtätat och flödar fram, likt det vatten som betraktar händelserna. Ett språk slipat med omsorg. För att berätta detta hemska."

Boken har rosats av kritikerna:
"I gränslandet mellan ung och vuxen läsning befinner sig detta mästerverk av Augustprisade Jessica Schiefauer"
Erika Hallhagen, Svenska Dagbladet

"När man når sista sidan känner man sig lika omskakad som efter en skittuff berg- och dalbana. Läs Schiefauers bok, och försök att inte säga något om den efteråt. Jag tror det är väldigt svårt."
Johanna Lindbäck, Västerbottens-Kuriren

"...sällan har jag läst en roman som öppnar sådana djup och samtidigt visar sammanhang. Jessica Schiefauer släpper också in ljuset med ett språk, en text som på samma gång är sparsamt saklig men också genomsiktlig och ständigt i glittrande rörelse. /.../ Jessica Schiefauer skriver fram en kärlekens besatthet. /.../ Jessica Schiefauers berättelse och text går så nära, det är närmast omöjligt att lösgöra ett skeende från ett annat, en känsla från en annan. /.../ Det gör ont, det är vackert och det är viktigt. Storartad läsning"
Pia Huss, Dagens Nyheter

För ”När hundarna kommer” tilldelades Jessica priset Spårhunden under Bok- och biblioteksmässan 2015.

Jessica berättar om boken: https://youtu.be/rM6afHQ9zf4

Jessica berättar om ”Pojkarna”:

"Arbetet med ”Pojkarna” började med att jag ville skriva om unga tjejer som går emot konventionen och spränger gränser. Jag inspirerades bland annat av Joyce Carol Oates ”Foxfire” och Anja Snellmans ”Rädslans geografi”. Båda böckerna handlar om kvinnor som tar makten över sig själva och vägrar att låta sig begränsas, men de är också historier om hur det är att gå för långt, vad som kan hända när man rusar på i blindo utan möjlighet att stanna upp. Från början visste jag inte att jag ville skriva om flickor som blev pojkar, jag ville skriva om flickor som fick nån sorts superhjältekrafter. När jag senare hittade böcker om växtmagi och örtmedicin slog idén ner som en bomb: en flicka som vantrivs i sin kropp kanske skulle uppleva pojkkroppen som en sorts superhjältedräkt! Därefter skrev berättelsen i princip sig själv. Huvudpersonen Kim klev fram med sin kraftfulla stämma, hon ville verkligen berättar något för oss och jag gjorde så gott jag kunde för att hänga med."

Jessica berättar om debutromanen "Om du var jag":

"Det tog mig ett tag att hitta fram till berättelsen om Agnes och Louise. Från början var det bara några fragment i ett skrivblock, senare några dokument i en dator. Anteckningar från tiden då jag själv var 19 år och flyttade hemifrån, dikter och prosastycken om människor som älskade, svek, vann eller förlorade varandra. När jag läste igenom allting började jag förstå vad jag höll på med: jag hade börjat skriva en bok. Därefter ägnade jag många år åt att få bukt med berättelsen, men till slut hittade jag ändå den där sista punkten. På vägen har jag insett varför jag skriver: jag måste få berätta om hur saker och ting KÄNNS! Hur vänskap kan få hjärtat att bulta i bröstet, hur det är att vara så kär att hela världen ställer sig på huvudet. Jag strävar efter att göra mina berättelser så verkliga som möjligt, jag vill att de ska synas, kännas, lukta och smaka. Nu är berättelsen om Agnes och Louise äntligen klar, och jag kan gå vidare och börja fundera på hur jag ska få bukt med alla andra berättelser som snurrar i mitt huvud."

8 mars 2016

”När hundarna kommer” vinnare av Stora ljudbokspriset
”När hundarna kommer” av Jessica Schiefauer är årets vinnare av Stora ljudbokspriset i...
Läs mer

23 november 2015

Augustpriset till Jessica Schiefauer
Jessica Schiefauer har tilldelats Augustpriset 2015 för boken När hundarna kommer.  
Läs mer

19 oktober 2015

Grattis Jessica Schiefauer vars bok "När hundarna kommer" är nominerad till Augustpriset 2015
Läs mer

7 maj 2014

Pojkarna av Jessica Schiefauer blir film
Filmen kommer att spelas in i Göteborg i augusti och casting pågår just nu.
Läs mer

25 september 2013

Augustprisbelönade Pojkarna av Jessica Schiefauer blir pjäs
Vad skulle hända om man fick byta kropp? När Augustprisbelönade romanen Pojkarna blir pjäs f...
Läs mer

29 maj 2013

Pojkarna av Jessica Schiefauer nominerad till Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur
Jessica Schiefauers roman "Pojkarna" är nominerad till det nyinstiftade Nordiska rådets pris...
Läs mer

17 oktober 2011

Bonnier Carlsen trefaldigt Augustprisnominerade
Bonnier Carlsen är trefaldigt Augustprisnominerade i kategorin Årets svenska barn- och...
Läs mer

21 november 2011

Årets svenska barn- och ungdomsbok!
Augustpriset 2011 till Jessica Schiefauer för "Pojkarna".
Läs mer

8 februari 2012

Pojkarna utvald av Svensk Bokkonst
Jessica Schiefauers Augustprisbelönade Pojkarna hyllas av Svensk Bokkonst.
Läs mer
Visar 2 av 9

Visa alla

När hundarna kommer

Jessica Schiefauer

Den här sommaren älskar två unga människor varandra bortom sans och vett. Den här sommaren...

  • Genre: Skönlitteratur (barn/ungdom)
  • Bandtyp: Inbunden, E-bok
  • Recensionsdatum: 2015-12-11
  • Utgivningsår: 2015

Pojkarna

Jessica Schiefauer

På dagarna utstår Kim tillsammans med sina tjejkompisar Bella och Momo killarnas kränkningar, men...

  • Genre: Skönlitteratur (barn/ungdom)
  • Bandtyp: Inbunden, E-bok
  • Recensionsdatum: 2011-08-17
  • Utgivningsår: 2011
Titel / Författare
Ålder
Genre
Datum
Skriv ut
ajaxLoader
Visar 3 av 3 träffar