Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Bojan och brandbilen

Författarbilder

242023 242020 242021 242022 242018 242019 242024
"Sakligt men spännande om mamman som är brandman" Peter Grönborg, Smålandsposten

Bojan och brandbilen

Lagom mycket om brandbilen
Köp

Både fakta och saga. Bränder ska släckas och djur räddas. Allt på en lagaom nivå för fyraåringen av Bolibompas Johan Anderblad som kan allt om stora fordon. Djuplodande och verklighetsbaserat utan att vara för långt för att högläsas om och om igen!

Bojan ligger i sängen och försöker somna när han kommer att tänka på att han såg en brandbil tidigare under dagen. Han frågar sin mamma Bibbi om hon kört en brandbil någon gång, och det har hon ju, för hon har kört nästan alla sorters bilar. Hon har till och med jobbat som brandman och berättar för Bojan om allt kring brandbilen och hur den kan släcka bränder.

Efter ett tag kommer Bojans katt Tussan och stör. Hon välter ner hans brandbilar och ambulanser från hyllan ovanför sängen. Bojan frågar om mamman räddat något djur någon gång. Visst har hon det. När hon jobbade som brandman en gång var det en uggla som som skadat sig på en elledning och fastnat högt upp i en ek. Med hjälp av en djurvårdare och stegbilen lyckas Bibbi få tag på ugglan så att djurvårdarna kan ta över. Det är spännande, men Bojan kan ändå till slut komma till ro och somna. 

Johan Anderblad, den välkände programledaren från Bolibompa, gör med böckerna om Bojan debut som författare. De många progam han producerat om fordon för SVT har gjort att han blivit något av en expert vid det här laget. Han känner sin målgrupp och kan med van hand skriva så att det blir både spännande och intressant för åldern då barnen är som mest fascinerade av stora fordon. Illustrationerna är gjorda av Filippa Widlund som med mjuka runda former gör de hårda kalla fordonen mer mänskliga, samtidigt som de ändå är helt korrekta och lätta att känna igen.

Samtidigt med Bojan och brandbilen utkommer aktivitetsboken Måla och pyssla med Bojan. Och till våren 2017 kommer del två i serien: Bojan och polisbilen.

Skriv en kommentar

Recensionsdatum 2016-08-23
Mer om...
 • Författare

  Johan Anderblad
 • Recensionsdatum:

  2016-08-23
 • ISBN:

  9789163888083
 • Genre:

  Bilderböcker
 • Utgivningsår:

  2016
 • Mediakontakt:

  Jenny Helldahl
 • Bredd:

  201 mm
 • Höjd:

  268 mm
 • Djup:

  9 mm
 • Antal sidor:

  32
 • Vikt:

  0,303 kg
 • Serie:

  Bojan
 • Illustratör:

  Filippa Widlund
Författaren
Johan Anderblad

Foto: Ulrica Zwenger

Johan Anderblad

JOHAN ANDERBLAD har varit programledare på SVTs Bolibompa sedan 1990. Han är journalist och har jobbat med både radio- och teveproduktioner för alla åldrar. För övrigt gillar Johan uppförsbackar - i skog och mark. Han har alltid sällskap av hunden Dina, en spansk vattenhund som inte gillar vatten.

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Illustratören
Filippa Widlund

Foto: Stefan Tell

Filippa Widlund

FILIPPA WIDLUND är utbildad på konstfack och har både illustrerat egna böcker och andras texter sedan debuten 1994. Filippa har också gjort illustrationer till många läromedel. Hennes illustrationer i "Barnkammarböckerna" har blivit särskilt uppskattade.

Läs mer om Illustratören

Fler böcker av Illustratören

Illustratörens alla böcker
Mer om...