Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Vikingar

"Det här är en ambitiös och väl arbetad bok om vikingarna /.../ Innehållet är sakligt och rikt på fakta. Några illustrationer, målningar, överraskar med ett mer dramatiskt bildspråk och ger liv åt berättandet." Lars Karlstrand, BTJ

"Vikingatiden är en spännande period och i denna bok, med stora och detaljrika uppslag, får vi både läsa och se hur livet under vikingatiden kunde se ut. /.../ Det finns väldigt mycket information, men också fina bilder som lockar till läsning. En bra bok för historieälskande barn!" Marie Strömberg Andersson, Norra Skåne

Vikingar

Ett arkeologiskt äventyr om vår mytomspunna vikingatid  
Köp

Vilka var vikingarna? Följ med på en spännande utgrävning av forntidens gravar, hus, båtar och offerplatser. Varje föremål som hittas blir en viktig pusselbit till bilden av vikingatiden när arkeologen och illustratören Mats Vänehem berättar. Med sin expertis och sina detaljerade, fantasieggande bilder målar han upp en omfattande och bitvis oväntad bild av den mytomspunna vikingatiden.

Vildsinta krigare som reste över haven för att plundra kloster och byar? Den vanliga bilden av vikingar i filmens värld kommer från sagorna. Senare tiders arkeologiska kunskap visar upp en delvis annorlunda, men minst lika spännande värld. I denna rikt illustrerade allåldersbok får du läsa om allt från vikingarnas vardag – hur de bodde, livnärde sig och vad de trodde på – till plundringståg och äventyrliga upptäckts- och handelsresor. Här får du träffa ruser, varjager och väringar, höra om gamla isländska sagor, om asagudarna Oden, Tor och Freja och mycket mer. Du får också veta vad arkeologer gör och vilket detektivarbete det innebär att utforska gravar och rester av byggnader i jakt på verktyg, vapen, smycken och andra föremål.

Vikingar har tilldelats Carl von Linné-plaketten 2016, ett pris som utdelas årligen av Svensk biblioteksförening till föregående års bästa fackbok för barn eller ungdomar. Ur juryns motivering: "Det finns en stark dragningskraft i Mats Vänehems bok Vikingar. På ett suggestivt och intresseväckande sätt ger han oss forskarens och konstnärens bild av en av svensk historias mest omskrivna perioder – vikingatiden. Han utgår från en arkeologisk utgrävning och skapar en förståelse för hur vi hämtar kunskap om äldre tider. Det rika bildmaterialet både lär ut och tilltalar läsaren estetiskt. Kvinnor och barn lyfts fram i både vardag och äventyr, vilket nyanserar bilden av en tid som ofta har förknippats med manligt mod och styrka. (...) En bok som talar till alla åldrar där läsaren blir medskapare och upptäckare."


"En fantastisk faktabok som jag varmt vill rekommendera." Helena Eriksson, Barnboksprat.se  

Skriv en kommentar

Recensionsdatum 2015-06-24

12 juni 2015

Vilka var vikingarna? Mats Vänehem blir din guide genom vikingatiden.
Läs mer
Visar 1 av 1

Visa alla

Mer om...
 • Författare

  Mats Vänehem
 • Recensionsdatum:

  2015-06-24
 • ISBN:

  9789163880346
 • Genre:

  Faktaböcker barn och ungdom: övrigt
 • Utgivningsår:

  2015
 • Bredd:

  256 mm
 • Höjd:

  297 mm
 • Djup:

  10 mm
 • Antal sidor:

  48
 • Vikt:

  0,531 kg
 • Illustratör:

  Mats Vänehem
Författaren
Mats Vänehem

Foto: Christine Olsson

Mats Vänehem

MATS VÄNEHEM har arbetat som arkeolog och illustratör sedan 90-talet. Innan han blev illustratör på heltid arbetade Mats på Stockholms läns museum. Med fokus på vikingatiden har han jobbat på arkeologiska utgrävningar och producerat utställningar, böcker och kulturstigar i landskapet. Som barnboksillustratör har Mats jobbat med bland andra Magnus Ljunggren ("Riddarskolan", "Bästa klubben") och Martin Widmark ("Halvdan Viking"). På egen hand har han gjort faktabilderboken ”Hitta historien”. Här får vi för första gången se hans samlade bild av vikingarnas fascinerande värld.

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Illustratören
Mer om...