Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Jon har ett svart hål i sitt röda hjärta

"Detta är nog den bästa boken om döden som jag läst! Boken visar en stor respekt för de läsare som upplevt eller upplever sorg./.../ Emma Virkes illustrationer kompletterar texten på ett suveränt skickligt sätt./.../ En bok mycket lämplig för skolor och bibliotek, den ger ett djupt engagerande samtalsunderlag om liv, död och sorg." Elisabeth Eliasson Roos, Bibliotekstjänst

Jon har ett svart hål i sitt röda hjärta

Döden är livsviktig! En livsbejakande bok om döden så att vi vågar prata om den   
Köp

Varför har Jon ett svart hål i sitt hjärta? Jo, hans pappa är död. Kan man leva med ett svart hål i hjärtat? Går det att ta sig igenom det allra svåraste - så det trasiga hjärtat kan bli helt igen?

Jons pappa är död. Det är svårt för Jon att förstå. Nästan omöjligt. Och han tänker inte berätta för någon att hans pappa är död. Ingen skulle förstå.

Varför måste just hans pappa dö, undrar Jon. Alla andra har pappor som lever. Och är pappa verkligen borta för alltid? Hans saker finns ju kvar. Det är som om allting väntar på honom. Jon väntar också, fast mamma förklarat att pappa aldrig kommer tillbaka, inte ens om tusen år.
När Jon ska fiska tar han med två spön för Jons spö tycker om att ligga intill pappas och guppa i vågorna. Och när han ska sova viskar han godnatt, för man vet aldrig. Tänk om pappa hör?

Jon vill inget annat än att vara pappas Jon och att pappa ska fortsätta vara Jons pappa. Men det säger han inte, för det är ingen som skulle förstå det i alla fall. Utom mamma, för nu förstår hon precis hur Jon känner: "Ingen kan ta din pappa ifrån dig, inte ens döden."
När hon säger så känner Jon till slut att det är så. För pappa finns ju i Jons minne och pappa finns i Jons röda hjärta. Han får precis plats i det svarta hålet ...

Boken om Jon och hans pappa är en bok att läsa tillsammans, där text och bild tillsammans berättar om det svåraste ett barn kan uppleva: att förlora en förälder. Den lotsar med lätt och varlig hand läsaren från den djupaste sorgen till förmågan och glädjen i att kunna hantera sin sorg och leva med den.

"Barn tänker på döden, därför är det viktigt att prata om det hemskaste som kan hända medan barnen fortfarande kan hålla mamma och pappa i handen. Barn måste få prata om sin rädsla medan allt fortfarande är gott omkring dem. Inte bara för att bli starkare om det hemskaste skulle inträffa, utan också för att öka sin förståelse och empati för andra där det har skett." Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog

Skriv en kommentar

Tove Kullenberg
Recensionsdatum 2013-08-15

6 november 2014

Konst och julpyssel på BA.BO.KO i november
Galleriet BA.BO.KO samlar några av Sveriges mest älskade bilderboksillustratörer i en...
Läs mer

19 juni 2014

De är nominerade till Svensk biblioteksförenings barnboksplaketter
Viktiga kartor - för äventyrare och dagdrömmare av Sarah Sheppard, Jon har ett svart hål i...
Läs mer
Visar 2 av 2

Visa alla

Mer om...
 • Författare

  Grethe Rottböll
 • Recensionsdatum:

  2013-08-15
 • ISBN:

  9789163873782
 • Genre:

  Personliga och sociala frågor barn och ungdom: övrigt
 • Utgivningsår:

  2013
 • Mediakontakt:

  Tove Kullenberg
 • Bredd:

  200 mm
 • Höjd:

  267 mm
 • Djup:

  8 mm
 • Antal sidor:

  0
 • Vikt:

  0,301 kg
 • Formgivare:

  Emma Virke
Författaren
Grethe Rottböll

Foto: Stefan Tell

Grethe Rottböll

GRETHE ROTTBÖLL har i många år varit verksam både som sångerska och barnboksförfattare: rim, ramsor, sånger och faktaböcker är några av hennes specialiteter. Lekfullhet och originalitet är hennes signum.

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...