Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
En ö i havet

Författarbilder

178335 178334 178336 178333

"böcker som blivit moderna klassiker, omöjliga att inte beröras av vare sig för ung eller gammal" Göteborgs-Posten

"Enastående klassiker" Björn Wiman, Dagens Nyheter

"Läsare i alla åldrar grips lika starkt" Björn Wiman, Dagens Nyheter

"... är och förblir en modern svensk klassiker." Björn Wiman, Dagens Nyheter

"...denna romankvartett - så fylld av ömsint konkretion och hjärtskärande gestaltning av en ung människas i både exil och brytningstid." Björn Wiman, Dagens Nyheter

 

"En ö i havet utkom 1996 och har nu kommit med ett nytt vackert omslag som visar flätan som Steffi klippt av. Serien om systrarna Steiner har blivit en modern svensk klassiker, och som kanske är ännu mer aktuell idag än när den skrevs på 90-talet. Den ger många barn med liknande erfarenheter möjlighet att känna igen sig. Historieskrivning när den är som bäst!" Christina Wedenmark, Bibliotekstjänst

Systrarna Steffi och Nelli är tolv och sju år gamla när de skickas till Sverige för att undkomma judeförföljelserna i sitt hemland Österrike. De drömmer om ett paradis, men möts av en karg verklighet.
Annika Thors En ö i havet är en gripande och osentimental skildring av två livsöden i skuggan av andra världskriget.

Systrarna Steffi och Nelli vet ingenting om Sverige, bara att de ska bo på en ö i Göteborgs skärgård. De drömmer om en semesterort med palmer längs strandpromenaden, ett piano och en hund. När de kommer fram är ingenting som de väntat sig. Där finns bara hav och sten, sjöbodar och fiskebåtar... Det luktar fisk och ingen talar deras språk. Inte får de bo tillsammans heller. Steffi bor hos tant Märta och Nelli hos tant Alma. Och det blir inte bättre när de börjar skolan. Steffi blir retad för sitt mörka hår och sin brytning och har svårt att försvara sig med sina knappa språkkunskaper.
Under uppväxtåren i Sverige blir breven från föräldrarna en livlina, men också en ständig källa till oro. Steffi förstår att deras situation är mycket svår, och förhoppningen att familjen ska återförenas i Amerika blir allt svagare.
I böckerna om Steffi och Nelli skildras systrarnas livsöden - skolgång, vänskap, förälskelse, mognad - i skuggan av kriget, gripande, men osentimentalt.
En ö i havet är den första boken om Steffi och Nelli. Den följs av Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav.

Skriv en kommentar

Recensionsdatum 2017-05-11
Mer om...
 • Författare

  Annika Thor
 • Recensionsdatum:

  2017-05-11
 • ISBN:

  9789163894480
 • Genre:

  Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
 • Utgivningsår:

  2017
 • Mediakontakt:

  Jenny Helldahl
 • Bredd:

  125 mm
 • Höjd:

  197 mm
 • Djup:

  22 mm
 • Antal sidor:

  208
 • Vikt:

  0,32 kg
 • Serie:

  Steffi och Nelli
Författaren
Annika Thor

Foto: Ulla Montan

Annika Thor

ANNIKA THOR är en av våra främsta barn- och ungdomsboksförfattare. Hennes böcker har sålts till flera länder, har filmatiserats och bearbetats för radioteater. Annika Thor har mottagit många priser och utmärkelser för sitt författarskap, både i Sverige och utomlands, så som Augustpriset 1996 och Deutsche Jugendliteraturpreis 1998.

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...