Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Fjärde riket

"'Fjärde riket' har en av de bästa idéer till en ungdomsbok jag någonsin har sett. [...] detta kommer att bli en av årets mest lästa och diskuterade ungdomsböcker." Andreas Palmaer, DN

Fjärde riket

Det handlar inte om vad Hitler sa, utan om hur han sa det
Köp


”Såklart var Hitler ett svin”, säger Blenda med en blick på LSD:s bleka ansikte. ”Men vi ska inte ta hans idéer. Det här handlar inte om vad han sa, utan om hur han sa det. Och om en sådan tönt lyckades skapa ett helt nytt rike borde vi åtminstone lyckas ta över klassen.”  

Blenda är en ensamvarg som drömmer om att få stå i centrum och bestämma. LSD är överempatisk, men har ingen riktig livsgnista. Hon skriver nästan dagligen självmordsbrev som hon sedan river sönder för att lätta på trycket. 
Penny blir ständigt en kopia av den hon pratar med och har för länge sedan glömt vem hon är.  

Tillsammans studerar de Hitlers väg till makten i ett grupparbete i skolan. Och plötsligt inser de hur de ska göra för att störta skolans drottning, Hedvig. Alla som inte vågar vara sig själva, som känner sig osäkra eller har blivit utnyttjade av Hedvig kommer att bli tacksamma. Och det visar sig vara så enkelt: det gäller bara att hitta något som förenar alla och berätta hur bra de är, att de förtjänar bättre. Precis som Hitler gjorde med tyskarna efter första världskriget. Men snart glömmer Blenda vad hon egentligen kämpar för. Det enda viktiga blir makten. Att få större makt, och att få behålla den. Till vilket pris som helst...

Fjärde riket
handlar om hur man manipulerar en folkmassa. Om makt och maktens påverkan på människor. Både på dem som har makt och på dem som inte har det. Romanen utspelar sig på en högstadieskola i Sverige. En gång i tiden fanns här framtidstro, men numera är det mest klotter, lärare med skygglappar och elever som är helt och hållet upptagna av att skydda sin plats i hierarkin - och framförallt - att inte hamna bland de utstötta.

Skriv en kommentar

Läsarkommentarer (2 st)

 • Den vare' skit bra o interresant.

  Mikael Jacobsson | 02 maj 2017
 • Hej Maria! Jag heter Emil och har precis löst din bok Fjärderiket, jag måste säga att den är en av dem bästa böckerna jag har läst. Jag är bara 13 år med jag fastna ändå för boken. En sida tog 5 minuter och läsa när i vanliga fall det kanske skulle ha tagit 30sekunder bara för att jag tyckte boken var så intressant så jag ville inte missa ett ord av den. Den kanske till och med har ändrat mitt liv. Det är typ såhär i min skola/klass och nu vet jag hur jag ska böra mig åt. Jag vill bara säga tack för hjälpen även om du inte skrev den specifikt till mig så vill jag säga tack, tack så mycket.

  Emil Holm | 03 oktober 2014
(2 av 2)

Visa fler

Recensionsdatum 2013-08-19
Mer om...
 • Författare

  Maria Nygren
 • Recensionsdatum:

  2013-08-19
 • ISBN:

  9789163876745
 • Genre:

  Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
 • Utgivningsår:

  2013
Författaren
Maria Nygren

Foto: Stefan Tell

Maria Nygren

MARIA NYGREN är en driven berättare, som även skriver manus för film. Hon vet hur man bygger upp spänning och fångar en läsares känslor. Hennes första ungdomsroman, 100 meter lycka , utkom 2012.

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...