Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Främlingens grav

"Den är både informativ och rolig; mycket kunskap leks helt enkelt in/.../Mats Vänehem gör Hövdingens bägare ännu mer åskådlig och livlig genom panoramabilder, översikter, genomskärningar och tokroliga detaljer, som både ansluter sig till berättelsen och berikar den." Ying Toijer-Nilsson, SvD

"Widmark berättar rakt på sak/.../betoningen ligger på drastiska äventyrligheter som har sina komiska poänger/.../Skildringar av vikingatiden blir ju ofta mycket mansdominerade historier och författaren har försökt motverka detta genom att ge hövdingens hustru och den oförskräckta flickan Meia betydande inflytande över händelseförloppet/.../De märgfulla, svartvita teckningarna är skapade med respekt för historiska fakta av illustratören och arkeologen Mats Vänehem." Cecilia Nelson, Göteborgsposten

Läs blogginlägg om att använda Halvan Viking i undervisningen (Bloggen Klok som en uggla 18/2-2016)

Främlingens grav

Halvdan Viking – en Röde Orm för barn
Köp

Med inspiration från Frans G Bengtsson har Martin Widmark brett på rejält i en serie mustiga rövarhistorier om den unge pojken Halvdan, som hamnar i det ena äventyret efter det andra, tillsammans med kompisen Meia.
"Främlingens grav" är den andra delen i serien Halvdan Viking.

Halvdan bor i Östbyn sedan några år tillbaka. Egentligen skulle han ha följt med sin pappa på vikingafärd, men en allvarlig skada i foten gjorde att han blev kvar i byn, hos smeden Björn. Halvdan är liten till växten och haltar, men är ett geni på att skalda. Något som han får stor användning för på sina många äventyr, då det handlar om att vinna råbarkade vikingars förtroenden.

I "Främlingens grav" får Halvdan höra talas om Främlingen som kom till Östbyn en blåsig höstdag för länge sedan. Och som efterlämnade en skatt, som grävdes ner någonstans på gravfältet, men ingen vet var.
Halvdan smyger dit en natt, men han är inte ensam... Halvdan tas till fånga och när han väl får reda på vem som ligger bakom - och varför - så gäller det att rädda byn från förödelse. Och för att kunna göra det så måste han först hitta Främlingens grav. Och det snabbt!

"Halvdan Viking" är en serie av Martin Widmark och illustratören Mats Vänehem. Så här säger Martin Widmark själv om att skildra vikingatiden: "Att skriva för barn om våra, stundtals våldsamma och giriga, förfäder innebar att kryssa mellan respekt och avsky. Respekt för till exempel deras mod och båtbyggarkonst och avsky för blodsoffer, strandhugg och slavhandel. Men att försöka komma runt dessa ingredienser var inte heller möjligt.


Halvdan Viking kan du fr o m våren 2017 träffa på Vikingaliv – Stockholms nya museum om vikingatiden. Vikingaliv är ett äventyr och en resa genom en av historiens mest mytomspunna tidsperioder. På Djurgården i Stockholm, mellan Vasamuseet och Gröna Lund, skapas en dramatiserad berättelse om vikingatiden anno 963, och Halvdan Viking och Meia visar de yngre besökarna hur det var att leva på vikingatiden.

Skriv en kommentar

Läsarkommentarer (1 st)

 • Jag gillar vikingar och de tiden att läsa om. Den här är för barnslig för oss som är unga vuxna. För barn ok. För mig inte. Vill läsa mer om vikingar som passar unga vuxna. Fattar inte varför det skrivs så lite bra böcker. Jag läste den här då det inge annat funnes. Tryck upp lite flera äventyrsböcker som utspelas under rvikingatiden önskar jag. Hälsningar från Bea

  Berit Larsson | 15 augusti 2015
(1 av 1)

Visa fler

Recensionsdatum 2012-06-18

22 februari 2016

Hur Halvdan Viking kan användas i skolundervisningen
Hur kan Halvdan Viking användas i skolundervisningen? Läs inlägget i bloggen "Klok som en...
Läs mer

22 januari 2015

Sundsvall kombinerar innebandyträning med högläsning
Innebandyträning kombineras med högläsning i Sundsvall Citys innebandylag för pojkar födda å...
Läs mer
Visar 2 av 2

Visa alla

Mer om...
 • Författare

  Martin Widmark
 • Recensionsdatum:

  2012-06-18
 • ISBN:

  9789163869464
 • Genre:

  Skönlitteratur barn och ungdom: äventyrsböcker och deckare
 • Utgivningsår:

  2012
 • Mediakontakt:

  Jenny Helldahl
 • Bredd:

  155 mm
 • Höjd:

  217 mm
 • Djup:

  14 mm
 • Antal sidor:

  127
 • Vikt:

  0,323 kg
 • Serie:

  Halvdan Viking
 • Illustratör:

  Mats Vänehem
Författaren
Martin Widmark

Foto: Stefan Tell

Martin Widmark

MARTIN WIDMARK har benämnts som "den mest populäre av 2000-talets svenska barnboksförfattare". Åtta år i rad har han röstats fram som barnens favorit hos Bokjuryn och han är den mest utlånade författaren på svenska bibliotek. MATS VÄNEHEM är illustratör och arkeolog och har gjort de drastiska och tidstrogna illustrationerna. Han har även gjort illustrationerna till den populära och lättlästa serien "Riddarskolan" och den egna faktabilderboken "Hitta historien".

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Illustratören
Mer om...