Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Ulfberhts svärd

Halvdan Viking – en Röde Orm för barn
Köp

Martin Widmark brer på rejält i serien om den unge vikingapojken Halvdan och kompisen Meia, som hamnar i det ena äventyret efter det andra. Det här är mustiga rövarhistorier som bjuder läsaren på både spänning, skratt och en härlig dos historia. Ulfberhts svärd är den nionde delen i serien "Halvdan Viking".

Halvdan, Meia och munken Do har lämnat England bakom sig och styr kosan mot Island. Men ett eldsprutande berg har fått utbrott! För Herr Egil, den rikaste mannen i Reykjavik, är det en katastrof. Det gör att han inte kan hämta det Ulfberht-svärd som han har lovat att ge sin dotters blivande man. Utan svärd, inget bröllop! I Herr Egils hus finns dessutom en völva, som genast anklagar Halvdan, Meia och Do för att ha orsakat utbrottet och vill offra dem till gudarna. Nu är goda råd dyra! Ska Meia och Halvdan lyckas hitta svärdet och föra det tillbaka i tid till bröllopet? Med list och mod och en stor dos skaldekonst ger de sig ut på ännu ett äventyr.

Så här säger författaren Martin Widmark själv om att skildra vikingatiden: "Att berätta för barn om våra, stundtals våldsamma och giriga, förfäder innebar att kryssa mellan respekt och avsky. Respekt för till exempel deras mod och båtbyggarkonst och avsky för blodsoffer, strandhugg och slavhandel. Men att försöka komma runt dessa ingredienser var inte heller möjligt." Martin Widmarks berättelse är fartfylld, finurlig och spännande och Mats Vänehems bilder gör läsningen till ett än större nöje.

Läs också: Hövdingens bägare, Främlingens grav, Vargens hjärta, Forsens Drottning, Miklagårds lås, Isens gud, De sju brödernas skatt och Munkens löfte.

Halvdan Viking kan du fr o m våren 2017 träffa på Vikingaliv – Stockholms nya museum om vikingatiden. Vikingaliv är ett äventyr och en resa genom en av historiens mest mytomspunna tidsperioder. På 2000 kvadratmeter i Wasahamnen på Djurgården, mellan Vasamuseet och Gröna Lund, skapas en dramatiserad berättelse om vikingatiden anno 963, och Halvdan Viking och Meia visar de yngre besökarna hur det var att leva på vikingatiden.
 

Skriv en kommentar

Recensionsdatum 2017-05-29
Mer om...
 • Författare

  Martin Widmark
 • Recensionsdatum:

  2017-05-29
 • ISBN:

  9789163892059
 • Genre:

  Skönlitteratur barn och ungdom: historiska berättelser
 • Utgivningsår:

  2017
 • Mediakontakt:

  Jenny Helldahl
 • Bredd:

  154 mm
 • Höjd:

  217 mm
 • Djup:

  14 mm
 • Antal sidor:

  128
 • Vikt:

  0,299 kg
 • Serie:

  Halvdan Viking
 • Illustratör:

  Mats Vänehem
Författaren
Martin Widmark

Foto: Stefan Tell

Martin Widmark

MARTIN WIDMARK – "barnens Agatha Christie", "den okrönte kungen av barnlitteraturen", "den mest populäre av 2000-talets svenska barnboksförfattare" – lovorden haglar. Bokjuryfavorit och författare till de populära böckerna om LasseMajas detektivbyrå!

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Illustratören
Mats Vänehem

Foto: Christine Olsson

Mats Vänehem

MATS VÄNEHEM är illustratör och arkeolog och har gjort de drastiska och tidstrogna illustrationerna. På egen hand har han gjort faktaböckerna ”Hitta historien” och ”Vikingar”, där den senare visar upp en ny bild av vikingarnas fascinerande värld. Han har även gjort bilderna till de populära och lättlästa serierna "Riddarskolan" och "Bästa klubben".

Läs mer om Illustratören

Fler böcker av Illustratören

Illustratörens alla böcker
Mer om...