Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Ingrid Sandhagen

Ingrid Sandhagen

Ingrid Sandhagen skriver om sig själv: Gunnar Ekelöf skrev en gång att ”det som är botten i dig, är botten också i andra”. Som jag ser det betyder det att någonstans innerst inne är vi alla lika. Det tror jag stenhårt på. Hur olika vi än må vara på utsidan eller i vårt sätt att vara, så tror jag att alla är utrustade med precis samma känslor, bara det att de utlöses av olika saker eller situationer. Rädsla är en sådan sak. Samma sak är det med förälskelse. Jag tror inte att det spelar någon roll vem man själv är eller vem man är kär i, pirret i magen när någon håller kvar sin blick ett par extra sekunder känns nog likadant för alla.

Detta var min utgångspunkt när jag skrev min första bok ”En av dem”. Jag ville beskriva en känsla som de flesta kan känna igen sig i även om man själv aldrig varit i den situation jag skriver om. Jag valde också att låta Mikael, som är bokens huvudperson, oroa sig över utanförskap i allmänhet istället för att låta honom grubbla över att han skulle vara annorlunda för att han är kär i Joel. Det är alltså förälskelsen som sådan som spelar förstastämman i berättelsen och inte de eventuella problem som kan uppstå när man är, eller just kommer på, att man är homo- eller bisexuell. Jag tycker att verkligheten ofta är nog så komplicerad och jobbig och att vi då och då kan behöva en och annan ljus berättelse att leva oss in i.

Själv är jag en drömmare och kan nog påstå att jag till stor del fantiserar mig genom livet. Så långt tillbaka jag kan minnas har jag haft åtminstone ett alternativt liv på gång i tankarna parallellt med mitt vanliga. Till en början fantiserade jag om att jag var fågelskådare och bodde på ett berg och gjorde stordåd för vetenskapen. Sedan, när jag var tio, såg jag min första melodifestival på teve och fågelskådarberget förvandlades till en stor, strålkastarbelyst scen. Nu för tiden kan jag knappt se skillnad på en gråtrut och en skrattmås, men är fortfarande galen i melodifestivaler.

Jag har alltid älskat att både läsa och att skriva, men jag tror att mina författardrömmar tog fart på allvar ungefär samtidigt som mina fantasier började kretsa kring kärlek och relationer. Jag ville göra något med alla mina känslor, både hemska och fantastiska, få andra att förstå och kanske till och med säga: ”Ja, så är det.”

För några år gick jag på en skrivarlinje på en folkhögskola. Där fick jag tillfälle att experimentera med både tankar och ord, och till slut hittade jag rätt. I ungdomsromanform blev mitt språk naturligt och där fanns orden för mina tankar.

Ingrid Sandhagen har gett ut tre böcker på Bonnier Carlsen, ”En av dem” (2000), ”Den jag är” (2001) och ”Lilla Q” (2003).

Titel / Författare
Ålder
Genre
Datum
Skriv ut
ajaxLoader
Visar 2 av 2 träffar