Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Vinnarna i Bokjuryn 2013

Idag presenterades Bokjuryns vinnare i samtliga kategorier. Flera av böckerna som har röstas fram ges ut av Bonnier Carlsen.

Vinnarna av Bokjuryn presenterades idag på förmiddagen. Flera av böckerna, som har röstats fram av barn och unga, ges ut av Bonnier Carlsen. Cykelmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis tilldelas första pris i kategorin Kapitelböcker 6-9 år. 

Bokjuryn Logotyp

I kategorin Bilderböcker finns  Hugo - elak, blodtörstig och jättefarlig? av Mia Nilsson (plats fem), Den sitter fast av Oliver Jeffers (plats sju) och Se upp för krokodilen! av Lisa Moroni och Eva Eriksson (plats tio). 

Bokomslag CykelmysterietI kategorin Kapitelböcker 6-9 år tilldelas Cykelmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis första pris och på andra plats kommer Vampyrernas bal av Martin Widmark och Christina Alvner. På plats nummer fem finns Puzzel på cirkus av Isabelle Halvarsson och på nummer nio Hjälp! Jag hittar ett fusk av Jo Salmson och Veronica Isaksson.

Martin Widmark och Helena Willis kunde inte medverka vid prisutdelningen utan skickade med följande hälsning:

Kära bokjury-röstare,
Det är med stor glädje och stolthet som vi har fått reda på att Cykelmysteriet har vunnit första pris i er omröstning.
Inget pris i världen kan vara finare än det ni delar ut. Vi skriver för barn och nu har ni barn röstat och ni gillade vår bok.
Det kan inte bli bättre för oss som har skrivit och illustrerat LasseMaja.
Prästen hälsar att han blir så glad så han nog svimmar i kyrkan på söndag.
Bästa hälsningar till våra vänner i Bokjuryn
Martin och Helena

I kategorin Kapitelböcker 9-12 år finns Gregor från Ovanjord av Suzanne Collins (plats fem) och Femte hjulet av Jeff Kinney (plats sex). 

På andra plats i kategorin Ungdom finns Förr eller senare exploderar jag av John Green

I kategorin Fakta prisas Viktiga kartor: för dagdrömmare och äventyrare av Sarah Sheppard (plats tre)

Om Bokjuryn
Idén till Bokjuryn kommer från Nederländerna. I Sverige startade Bokjuryn 1997, och når ut till fler och fler barn för varje år! Det är Kulturrådet som finansierar Bokjuryn, som drivs av Kultur i Väst och Barnens bibliotek.

Alla barn och unga upp till 19 år kan vara med i Bokjuryn. Man får rösta på max fem stycken favoriter var bland alla barn- och ungdomsböcker som kommit ut under året.

Se hela listan med vinnarböckerna >>

Se presskonferensen i efterhand >>

Läs mer om Bokjuryn 2013 >>