Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Pelle Svanslös 75 år

2014-07-04

I år är det 75 år sedan den första Pelle Svanslös-boken utkom.

Grattis Pelle Svanslös!

Pelle Svanslös, Elaka Måns, Bill och Bull, och de andra katterna i kvarteren kring Åsgränd i Uppsala, tassade in i våra hjärtan redan 1939, då den första boken kom ut. 75 år senare finns avtrycken kvar, och i samband med jubileet nylanserar Bonnier Carlsen detta älskade kattgäng.

Bokomslag Berättelser om Pelle Svanslös Bokomslag Pelle Svanslös Våga vara snäll

Bokomslag Peller Svanslös fyller år

Bokomslag Pelle Svanslös lekar kurragömma

För att möta en helt ny generation barn är berättelserna lätt moderniserade av Åsa och Michael Rönn. Ingrid Flygare har gjort de härliga kattillustrationerna, baserade på de som Jan Gissberg gjorde till filmerna om Pelle Svanslös.


 

Läs vår intervju med bokskaparna

Hej Ingrid, du har gjort bilderna, vad är din relation till Pelle Svanslös?

Författarfoto Ingrid Flygare

– Åh, jag läste mycket Pelle som barn, fick böckerna av mamma och pappa som träffades och blev kära i Uppsala. Min favoritkaraktär är nog Gullan. Jag har varit lite rädd att mina katter inte skulle bli lika bra som föregångarnas, men mest har det känts kul och utmanande att få ge sitt bästa till denna litterära klenod. Jens Gissbergs katter är så fantastiskt fina, och det tog ett tag att bli varm i kläderna, men nu kan jag teckna Pelle i sömen.

Hej Åsa och Micke, har ni också läst Pelle som barn?
– Ja, Pelle en stor favorit för oss, vi slukade böckerna och lyssnade gärna till Gösta Knutssons uppläsning av Pelles äventyr i radio. När vi startade det här uppdraget läste vi alla böcker och tittade på allt rörligt som getts ut för att sedan lägga det åt sidan för att försöka hitta ”vår egen” Pelle.

Vad tror ni det är som gör att berättelserna om Pelle Svanslös fortfarande, efter 75 år, älskas av både barn och vuxna?
– Pelle Svanslös är en klassiker och innehåller alla de ingredienser som en klassiker ska göra. Gösta Knutsson skapade en kopia av vår egen värd och fyllde den med personligheter som både påminner om och får oss att se oss själva. Den ständiga kampen mellan ont och gott är central där den som vågar vara snäll och ”tänker med hjärtat” alltid vinner.

Vilka är era favoritkaraktärer i gänget kring Pelle?
– Måns ihop med sina vapendragare Bill och Bull. Här bor den största komiken. Den elaka som man trots allt får sympati för. Han vill ju så desperat vara omtyckt och bli en i gänget men väljer alltid fel väg och får alla emot sig. Om och om igen...