Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Grattis till Elsa Beskow-plaketten, Annika Thor och Maria Jönsson!

2015-10-26

”Boken kan vara både en tröst och en puff att själv våga öppna sin dörr- särskilt som det just nu är så många som knackar på.”

Grattis till Elsa Beskow-plaketten för bilderboken Flickan från långt borta, Annika Thor och Maria Jönsson! Hur känns det?

– Det känns fantastiskt roligt! Speciellt med tanke på att detta faktiskt är en debutbok för min del – även om jag har skrivit länge har jag aldrig förut skrivit en bilderbokstext, säger Annika Thor.

– När jag läste texten första gången träffade den mig rakt i hjärtat, säger Maria Jönsson, som illustrerat boken. För mig är den framförallt en berättelse om frivillig ensamhet - och ofrivillig. Jag är fantastiskt glad att denna bok fått denna fina utmärkelse. Det innebär att den kan "leva" lite längre och att fler får möjlighet att läsa den och ta den till sig.

Motiveringen lyder: ”Med mjuk känslighet formas en berättelse om värme och längtan, om ensamhet och motspänstig vänskap. Den lilla flickan värmer med sprittande hopp och lekfullhet en kvinnas kalla hjärta, i en lyrisk och bildlig metafor. Thors rena text och Jönssons fantasifyllda, spirande bilder växer ihop till en symbios. Boken är inte bara en lisa utan en uppmaning att öppna sin dörr, till stora som små själar.”

Har ni någon kommentar?

– Det jag helst vill ta fasta på i motiveringen är orden om att boken är en “uppmaning att öppna sin dörr”, för en sådan behövs ju mer än någonsin just nu i höst! säger Annika.

– Ja, att boken kan vara både en tröst och en puff att själv våga öppna sin dörr- särskilt som det just nu är så många som knackar på. Och att juryn använder ordet symbios blir jag glad för. Det är ju just så jag vill att en bilderbok ska upplevas, säger Maria.

Hur var arbetsprocessen?
– Det var inte ett samarbete från grunden, utan texten var i stort sett färdig när Maria fick den, säger Annika. En annan gång kan jag tänka mig att börja samarbetet med illustratören redan på idéstadiet. Vi började i alla fall med ett samtal om bokens två huvudpersoner, flickan och Den Gråa – deras personligheter, egenskaper, ålder och utseende. Flickan hade vi båda lätt att se framför oss, men Den Gråa var svårare.

– Att arbeta med Annikas text var ett äventyr, säger Maria Jönsson. Jag jobbade länge med Den gråa och tyckte det var svårt att hitta henne. Annika och jag hade en del diskussioner under arbetets gång. Jag gillar att stångas lite och få synpunkter - men samtidigt är det en balansgång eftersom jag även måste känna frihet att göra som jag vill i mitt bildarbete.

– Maria har varit generös nog att släppa in mig i processen och någon gång har jag också kunnat komma med ett förslag till en bildlösning som Maria sedan utvecklade. Den färdiga boken känns verkligen som något som vi båda har lika stor del i, säger Annika Thor.

Ett återkommande tema i dina böcker är ensamhet och svek, Annika, något som även är tydligt i Flickan från långt borta. Hur kom du på idén till boken? Vad inspirerade dig?
– Vissa böcker börjar med ett tema, andra med en person. Den här boken började faktiskt med en bild - en inre bild av en liten flicka som stod på trappan till ett hus mitt i skogen och knackade på dörren. Jag visste inte vem hon var eller varifrån hon kom, och ännu mindre visste jag vem som bodde i huset och vad som skulle hända när den personen öppnade dörren. Att skriva är ett bra sätt att ta reda på saker, så jag började med att “översätta” bilden till ord, och sedan vecklade berättelsen ut sig nästan av sig själv. Det var alltså inte så att jag valde ett tema och ännu mindre att jag hade ett “budskap”. Men det jag skriver kommer ju ur mina egna tankar, känslor och erfarenheter, både som vuxen och som barn, och då blir det så att vissa teman återkommer.

Elsa Beskow-plaketten, instiftat 1958 av Svensk Biblioteksförening är ett pris som delas ut till den konstnär, ”som framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn eller den bäst illustrerade svenska barnboken”. Bland tidigare pristagare finns Tove Jansson, Jan Lööf, Stina Wirsén och Gunilla Bergström.