Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Arbetet på redaktionen

Hur fungerar det egentligen när en bok antas för utgivning av Bonnier Carlsen?

När ett nytt manuskript kommer till oss slussas det vidare till en av förlagets två manusgrupper, en för manus för barn upp till nio år, och en för manus för äldre barn och ungdomar upp till 18 år. Dessa manusgrupper, som består av såväl förläggare som redaktörer, går regelbundet igenom alla så kallade obeställda manus.

Om ett manus väcker intresse tar en förläggare kontakt med författaren och den eventuella illustratören för att diskutera utgivning. Samtidigt diskuteras manuset på ett av våra veckovisautgivningsmöten, där förläggare tillsammans med marknadsansvarig, pr- och informationsansvarig och redaktionschef tar beslut om att anta och ge ut manus.

När ett manuskript är antaget skriver förläggaren kontrakt med upphovsmannen, vilket innebär att upphovsmannen tillåter att förlaget publicerar verket. Det finns för tillfället inga kollektiva standardavtal mellan Svenska Förläggareföreningen och Sveriges Författarförbund. Bonnier Carlsen använder idag kontrakt som tagits fram gemensamt för alla förlag inom Bonnierförlagen.

Hur lång tid arbetet tar, från manus till färdig bok, varierar stort. För skönlitterära böcker sker arbetet vanligtvis mellan sex och nio månader före utgivningsdag. Trycktiden är ungefär fem veckor. Boken ska finnas i lager senast två veckor före utgivningsdag. För en fyrfärgsillustrerad bok kan det faktiska arbetet ske så tidigt som ett år före utgivningsdag. Trycktiden varierar mellan fem och sexton veckor. Redaktören och formgivaren ser tillatt din bok blir ombruten och att det blir ett kvalitetssäkrat och tryckfärdigt original.

Om du vill veta mer om de olika rollerna på ett förlag kan du läsa vidare på Förläggareföreningens sida om Bokförlagets yrken och funktioner.
Den hittar du här >>