Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Billie: Avgång 9:42 till nya livet

"Billie: Avgång 9:42 till nya livet" - Sara Kadefors nya bok utkommer i januari och nu söker vi kreativa, unga talanger som kan formge bokens omslag.

Billies fosterhem är ett brunt hus i Bokarp. Ett samhälle som är så litet att Billie inte ens fattar att de är framme när bilen bromsar in. Billies humör är gott även när hon blir allt mer övertygad om att det är något konstigt med den nya familjen, nästan som om de döljer något.

TACK alla som varit med och tävlat! Juryn jobbar just nu med att gå igenom alla inkomna bidrag! Vi kommer att meddela pristagarna under vecka 47.

Ett omslag är bokens ansikte. Ett bra omslag ska väcka nyfikenhet och intresse. Man ska vilja plocka upp boken, och precis som en karamell ska den tilltala läsaren.

Är du en av dem som tycker att bokomslag ofta är vansinnigt tråkiga? Har du någon gång tänkt att om DU hade fått bestämma själv hur omslaget skulle se ut, så skulle det ha varit så mycket bättre? Nu kan just den drömmen bli sanning.  Vi behöver just DIN hjälp!

Pysselfantast eller inte, möjligheterna är oändliga. Vi behöver dina talanger. 

Olga, 11 år, tipsar hur du kan skapa ett bokomslag

Är du en elev, gör så här:

Tänk hur DU skulle vilja att omslaget till boken skulle se ut ...

1. Läs utdragen ur boken (finns här nedanför ß, i lektionsunderlagen), titta på filmerna. Tänk hur DU skulle vilja att omslaget till boken skulle se ut ...
2. Välj pysselmetod: traditionellt med "rita, klipp och klistra", på ett papper, eller med en app, typ PicCollage (finns för både Android och iOS.
3. Spara din bild som en jpg-fil, alternativt fotografera av den (om den är på papper)
4. Bifoga den i ett mejl som du skickar till billie@bonniercarlsen.se, tillsammans med ditt för- och efternamn, vilken skola du går i, din klass och vad din klassföreståndare heter och vilken mejladress hon/han har.
5. Skicka! Och hoppas på tur! Sista dag för att skicka in sin bild till omslagstävlingen är den 1 november 2015. 

Är du en lärare, gör så här:

1. Läs utdragen ur boken, och gå igenom lektionsunderlagen, tillsammans med klassen:

2. Spela gärna upp filmklippen med Sara Kadefors och pyssel-Olga
3. Prata tillsammans om bokens innehåll, och vad som gör ett omslag intressant. Varför stannar man till vid en viss bok och inte en annan?
4. Inspirera genom att prata om tillvägagångssätt. Hur kan man skapa ett bokomslag? Klippa, klistra eller skapa digitalt, med hjälp av till exempel PicCollage
5. Ge en tidsram till eleverna. Finns det möjlighet att arbeta på lektionstid, fritids eller hemma?
6. Berätta hur de kan lämna in sitt bidrag till dig som lärare och samla ihop de tävlande omslagen
7. Skicka in bidragen till oss med ditt och elevernas namn, skolans namn och vilken klass det gäller. Helst per mejl till billie@bonniercarlsen.se eller per post till:

Bonnier Carlsen
Billie omslagstävling
Box 3159
103 63 Stockholm

 

Vad vinner man, då?

1:a pris: Din design blir förlagan till omslaget av Billie: avgång 9:42 till livet,. Ditt namn skrivs också ut i kolofonsidan. En vinnarintervju som publiceras i Bonnier Carlsens och Sanoma utbildnings kanaler. Plus, sist, men inte minst - en iPad Mini.

Din klass vinner: ett författarbesök av Sara Kadefors, en valfri klassuppsättning av läromedlet ZickZack Läsrummet, samt en klassuppsättning av Sara Kadefors nya bok.

2-5:e pris:  Klassen vinner en valfri klassuppsättning av läromedlet ZickZack Läsrummet, samt en klassuppsättning av Sara Kadefors nya bok. 

Juryn består av: Sara Kadefors, Lena Rydorff, Sanoma utbildning, Lena Thunell, formgivare på Bonnier Carlsen och Eva Dahlin, litterär chef på Bonnier Carlsen.

Tävlingsvillkor:

Det vinnande omslaget blir en förlaga som kommer att inspirera Bonnier Carlsens omslagsformgivare. Bonnier Carlsen Bokförlag förbehåller sig rätten att anpassa format och bilder. Vi har inte möjlighet att returnera inskickade bidrag. Vinnande elevs namn skrivs ut i kolofonsidan, det vill säga på tryckortssidan.
Tävlingen är öppen för barn i ålder 9-13 år, det vill säga för mellanstadiet.
Juryns beslut kan inte överklagas. Vinsten kan inte bytas mot pengar. Vinnarna meddelas senast den 12 november 2015, per mejl eller telefon.

Mer om boken

I det välstädade huset i Bokarp bor en kall mamma, en överhurtig pappa och två barn som beter sig underligt. Men streetsmarta Billie är inte typen som deppar eller ger upp. Tvärtom bestämmer hon sig för att passa in. Och huxflux har hon fått en massa vänner och helt nya fritidsintressen som hon tycker är toppen: cykelturer, pingisträning och gospelkören.
Men Billie inser snart att människorna i Bokarp inte har det så lätt. Folk bär på hemligheter och har obegripliga konflikter. Framförallt finns det något man inte pratar om i familjen. Vad är det egentligen som är fel?

Provläs ett kapitel ur boken (pdf)

Sara Kadefors berättar mer om Billie, vem är hon?

 

Sara Kadefors är född i Göteborg och bor i Stockholm med make och två barn. Sara Kadefors är i grunden radiojournalist. År 2001 debuterade hon med Långlördag i City och samma år kom ungdomsromanen Sandor slash Ida, belönad med Augustpriset och filmatiserad. Sedan dess har hon fortsatt att skriva böcker för ungdomar och vuxna, samt även film-, teve- och teatermanus. Billie: avgång 9:42 till nya livet är första delen i Saras nya bokserie för barn i mellanåldern.