Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Lewis Carroll

Lewis Carroll

Lewis Carroll, egentligen Charles Lutwidge Dodgson, född 27 januari 1832 i Daresbury, Cheshire, död 14 januari 1898 i Guildford, Surrey, var en brittisk författare, matematiker, logiker och amatörfotograf.

Hans mest berömda verk är berättelserna om flickan Alice i böckerna Alice i Underlandet (Alice's Adventures in Wonderland) (1865) och den efterföljande Alice i Spegellandet (Through the Looking-Glass) (1872), såväl som den komiska dikten Snarkjakten (The Hunting of the Snark) (1876).Han kom på böckerna om Alice när han berättade historer för en god väns dotter som han skojade för och som sedan blev två böcker. Hans sätt att skriva, där han använder ordspel, logik och fantasi har underhållit läsare sen dess hans böcker först gavs ut, och har varit inflytande inte bara inom barnlitteraturen utan också hos några av de största författarna på 1900-talet som exempelvis James Joyce.

Han föddes som det tredje barnet och äldsta sonen till pastorn Charles Dodgson. I tidig ålder undervisades han hemifrån och gick senare i skolan Richmond School i Yorkshire. Dodgson arbetade som matematiklärare vid universitetet i Oxford (Christ Church) och skrev även en del böcker i ämnet. Han dog och begravdes i Guildford.

Som matematiker har han givit vissa bidrag till teorin för beslutsprocesser och anses vara en av startpunkterna för det moderna studiet av sorteringsalgoritmer. Han har också publicerat böcker med logiska gåtor. Lewis Carroll var mycket intresserad av fotografering och hade en synnerligen omfattande samling av fotografier, många av unga flickor.

Alice i Underlandet

Lewis Carroll

Dramatiserad berättelse av Unga Radioteatern Alice sitter och har tråkigt när hon får syn på en v...

  • Genre: Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
  • Bandtyp: Ljudbok, digital, mp3-fil, Inbunden, Ljudbok, CD
  • Recensionsdatum: 2016-08-16
  • Utgivningsår: 2016

Alice i Underlandet

Lewis Carroll

”Kära nån, jag är sen!” är en klassisk replik från den fantastiska berättelsen om flickan Alice s...

  • Genre: Skönlitteratur barn och ungdom: fantasy och magisk realism
  • Bandtyp: Inbunden, E-bok
  • Recensionsdatum: 2016-04-25
  • Utgivningsår: 2016
Titel / Författare
Ålder
Genre
Datum
Skriv ut
ajaxLoader
Visar 2 av 2 träffar