Pax - Bonnier Carlsen Förlag
Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Författarintervju

Möt trion bakom Pax-serien

PAX-serien

Spänningsförfattaren Åsa Larsson och författaren Ingela Korsell, som även forskar i pedagogik, har skapat serien PAX – ett magiskt urban fantasy-epos i tio delar. Henrik Jonsson, illustratör som bland annat tecknar serien Batman för DC Comics, har illustrerat.

PAX är ett actionfyllt drama för mellanåldern om magi, som utspelar sig mitt i dagens Mariefred. De två första delarna, Nidstången och Grimmen, utkom hösten 2014 och Bjäran och Mylingen kom ut våren 2015. Den femte delen, Gasten, kom hösten 2015. Våren 2016 utkom del sex, Näcken och del sju, Pestan hösten 2016. Del 8, Vitormen, utkommer i maj 2017.

  
Provläs Nidstången                           Provläs Grimmen                     

  

   

Intervju med författarna

Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson

Från kriminalromaner för vuxna till urban fantasy-böcker för mellanåldern.
Hur kommer sig detta, Åsa?

Steget är inte så stort tycker jag. Det har alltid funnits ett magiskt eller övernaturligt inslag även i mitt skrivande för vuxna. Det ingår på något sätt i mitt Tornedalska kulturarv. Jag gillar den nordiska mytologin och den svenska folktron, så det är kul att ösa ur den traditionen i den här bokserien. Sedan är det svårt att skriva för barn. Att skriva lättläst utan att förenkla, att hålla drivet uppe, att låta det vara läskigt och otäckt, men ändå tryggt på något sätt. Göra karaktärerna tydliga utan att bli klyschiga. Puh! Men det är så kul.

Ni bor båda, Ingela och Åsa, i Mariefred, och bokserien utspelar sig där. 
Hur hoppas ni att böckerna kommer tas emot av invånarna?
Mariefredarna kommer att älska det tror vi, att vi fyller staden med monster och spöken. Det är ett perfekt ställe att placera en urban fantasy i, för staden är så extremt gullig med alla sina trähus och det idylliska lilla slottet och den glittrande blå Mälaren. Bra kontrast till allt det otäcka som händer.

Ingela, du har en bakgrund som grundskollärare, men idag är du forskare och författare. Hur har ditt forskningsarbete påverkat PAXserien tror du?
För mig hänger de här tre yrkesrollerna ihop, för det jag egentligen kretsar kring hela tiden är text och lärande. Som pedagogikdoktorand är jag inläst på den senaste forskningen om literacy (skriftspråkande) och barns språkutveckling. Som grundskollärare har jag en upparbetad känsla för vad som funkar för barn i den magiska mellanåldern och vilka typer av berättelser som är tacksamma att jobba med i undervisningen. Jag tror att både min forskar- och lärarerfarenhet hjälper till att lägga språket och intrigen i Pax-serien på en lagom utmanande nivå.

Varför heter serien PAX?

Namnet Mariefred kommer ifrån det latinska Pax Mariae, vilket betyder Marias fred. Det var namnet på klostret som låg här i staden i slutet på 1400-talet och början på 1500-talet. Vi har använt det i serien. Uppdraget som killarna har handlar om att bevara freden. Att skydda det hemliga biblioteket som ligger under kullen där klostret en gång fanns.

Hur har ni lagt upp arbetet? Skrivit tillsammans eller var och en för sig?
Först pratar vi och pratar. Sedan skriver vi, inte nödvändigtvis varsitt kapitel, ibland varsin scen. Så byter vi text. Skriver om och redigerar. Läser högt för varandra. Står lutade över varandras datorer och skriver ihop. Klipper och klistrar. Skriver om och skriver om och skriver om. sms:ar varandra klockan fyra på morgnarna. Båda är lika besatta. Det är bra.

Henrik, du är serietecknare, utbildad på en av de främsta skolorna i NYC. Det här är din barnboksdebut. Hur har arbetet varit för dig? 
Tidigare har jag främst tecknat superhjältar, action och skräck för den amerikanska seriemarknaden. När jag blev erbjuden att vara med och göra en barnboksserie var jag först lite tveksam om det var något för mig. Men jag fattade snabbt att det här var något nytt och fräscht som jag verkligen ville hänga på. Åsa och Ingela har dessutom en smittsam entusiasm och fantasi, och det är omöjligt att inte bli inspirerad själv. De har gett mig mycket frihet med tecknandet, och låter mig göra det jag är bäst på utan att behöva gulla till det.

 

Följ PAX i sociala medier

Facebook logotyp Instagram logotyp