Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

VÄLKOMMEN TILL VÄRLDSSLÄPPET AV PAX DRAUGEN


När: 8 september mellan kl. 10.00 och 15.00

Var: Gripsholms slotts borggård, Mariefred

 

Allt är kostnadsfritt

Inga aktiviteter behöver bokas i förväg


BOKFÖRSÄLJNING OCH SIGNERING

Köp boken först av alla! Pax Draugen släpps i övriga landet först veckan efter. Träffa också Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson som finns på plats och signerar.

 

GRIPSHOLMS SLOTT

Alla aktiviteter sker på borggården, men för den som vill gå in på slottet och kika är det gratis för barn t o m 17 år denna dag. Slottet anordnar även särskilda familjevisningar. Dessa kostar 20 kr/person. För tider och mer information.

 

UTSTÄLLNING

I Teatervalvet visas ett urval av Henriks illustrationer från bokserien. 

 

FILMVISNING

Hagby Film består av några Eskilstunakillar som gör egna kortfilmer baserade på PAX-böckerna. Denna dag är det premiär för den senaste kortfilmen Näcken samt ett urval scener från de kommande filmerna Pestan, Vitormen och Maran i det mörka och fuktiga Gripstornsvalvet... Här visas även rekvisita från inspelningarna och killarna finns självklart på plats för att svara på frågor. Mer om Hagby Film.

 

BESÖK I SLOTTSFOGDENS BOSTAD

Som du säkert vet spelar Gripsholms slott en viss roll i Alrik och Viggos kamp mot ondskan. Till exempel utspelar sig dramatiska händelser i Slottsfogdens bostad. Guiderna Jim och Monica visar dig runt.

 

TÄVLING – KOM UTKLÄDD SOM DIN FAVORIT-PAX-KARAKTÄR!

Bästa utklädnad vinner en övernattning för 4 personer i PAX-huset på Gripsholms värdshus. Så här går det till: Anmäl dig vid tävlingsståndet på borggården. Här tar vi en polaroidbild av dig och registrerar dina kontaktuppgifter. Vinnarna kontaktas personligen efter eventet. Polaroidbilderna används sedan (med ditt medgivande) till en utställning på Mariefreds bibliotek.

 

PINSVERKSTAD

Det gamla Kronköket förvandlas över dagen till pinsverkstad. Välj bland olika PAX-motiv och gör egna pins att sätta på jackan.


PHOTO BOOTH

Ta en PAXifierad bild av dig själv och skriv ut eller dela på sociala medier! #paxseries


LJUDVANDRING

PAX ljudvandring är en digital, gps-styrd upplevelsevandring genom Mariefred där böckerna utspelar sig. I den får lyssnaren i uppdrag att hjälpa huvudkaraktärerna Viggo och Alrik bekämpa ondskan som lurar i staden. Ljudvandringen hade premiär förra sommaren, men har nu byggts på och har nypremiär denna dag! Den finns, med start 8 september, för både iPhone och Android. Ljudvandringen börjar vid runstenen framför slottet. Vandringen tar ca 1,5 timmar.


Om du har iPhone: Ladda ner appen ”Guidly” i App Store och välj PAX 

Om du har Android: Ladda ner appen ”PAX” på Google Play

Glöm inte ta med hörlurar!

 

PAX-PROMENAD

PAX-promenaden är en stadsvandring där du tar dig runt i Mariefred med hjälp av en karta där viktiga PAX-miljöer är utmärkta. Den finns att ladda ner här.

Tryckta kartor finns också tillgängliga på plats.

HITTA HIT!

Gripsholms slott ligger vid Mälaren i Mariefred, cirka sju mil från Stockholm.

Besöksadress. Gripsholms slott, Mariefred

Koordinat RT90: 6571382, 1580684

Gratis parkering för besökare till slottet

SJ tåg från Stockholm/Södertälje Syd mot Eskilstuna/Arboga, från Eskilstuna/Arboga mot Stockholm; till station Läggesta. 

Från Läggesta till Mariefred (cirka 4 km): 

Anslutningsbuss 

Taxi Strängnäs, tel: 0152-186 00 

Museijärnvägens ångtåg, Östra Södermanlands järnväg.

Ångbåt sträckan Stockholm–Mariefred.

 

OM JAG BLIR HUNGRIG?

Förslagsvis kilar du ner till Gripsholmsgrillen som denna dag erbjuder en särskild PAX-meny. Grillen ligger ca fem minuters gångväg från slottet.

 

 PAX-serien


Spänningsförfattaren Åsa Larsson och författaren Ingela Korsell, som även forskar i pedagogik, har skapat serien PAX – ett magiskt urban fantasy-epos i tio delar. Henrik Jonsson, illustratör som bland annat tecknar serien Batman för DC Comics, har illustrerat.

PAX är ett actionfyllt drama för mellanåldern om magi, som utspelar sig mitt i dagens Mariefred. De två första delarna, Nidstången och Grimmen, utkom hösten 2014 och Bjäran och Mylingen kom ut våren 2015. Den femte delen, Gasten, kom hösten 2015. Våren 2016 utkom del sex, Näcken och del sju, Pestan hösten 2016. Våren 2017 utkom del åtta, Vitormen och del nio, Maran, utkom hösten 2017. Med Draugen – del tio  – får PAX-serien sin upplösning.

       
                                

  

         

          

Intervju med författarna

Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson

Från kriminalromaner för vuxna till urban fantasy-böcker för mellanåldern.
Hur kommer sig detta, Åsa?

Steget är inte så stort tycker jag. Det har alltid funnits ett magiskt eller övernaturligt inslag även i mitt skrivande för vuxna. Det ingår på något sätt i mitt Tornedalska kulturarv. Jag gillar den nordiska mytologin och den svenska folktron, så det är kul att ösa ur den traditionen i den här bokserien. Sedan är det svårt att skriva för barn. Att skriva lättläst utan att förenkla, att hålla drivet uppe, att låta det vara läskigt och otäckt, men ändå tryggt på något sätt. Göra karaktärerna tydliga utan att bli klyschiga. Puh! Men det är så kul.

Varför utspelar sig bokserien i Mariefred?

Det är ett perfekt ställe att placera en urban fantasy i, för staden är så extremt gullig med alla sina trähus och det idylliska lilla slottet och den glittrande blå Mälaren. Bra kontrast till allt det otäcka som händer!

Ingela, du har en bakgrund som grundskollärare, men idag är du forskare och författare. Hur har ditt forskningsarbete påverkat PAXserien tror du?
För mig hänger de här tre yrkesrollerna ihop, för det jag egentligen kretsar kring hela tiden är text och lärande. Som pedagogikdoktorand är jag inläst på den senaste forskningen om literacy (skriftspråkande) och barns språkutveckling. Som grundskollärare har jag en upparbetad känsla för vad som funkar för barn i den magiska mellanåldern och vilka typer av berättelser som är tacksamma att jobba med i undervisningen. Jag tror att både min forskar- och lärarerfarenhet hjälper till att lägga språket och intrigen i Pax-serien på en lagom utmanande nivå.

Varför heter serien PAX?

Namnet Mariefred kommer ifrån det latinska Pax Mariae, vilket betyder Marias fred. Det var namnet på klostret som låg här i staden i slutet på 1400-talet och början på 1500-talet. Vi har använt det i serien. Uppdraget som killarna har handlar om att bevara freden. Att skydda det hemliga biblioteket som ligger under kullen där klostret en gång fanns.

Hur har ni lagt upp arbetet? Skrivit tillsammans eller var och en för sig?
Först pratar vi och pratar. Sedan skriver vi, inte nödvändigtvis varsitt kapitel, ibland varsin scen. Så byter vi text. Skriver om och redigerar. Läser högt för varandra. Står lutade över varandras datorer och skriver ihop. Klipper och klistrar. Skriver om och skriver om och skriver om. sms:ar varandra klockan fyra på morgnarna. Båda är lika besatta. Det är bra.

Henrik, du är serietecknare, utbildad på en av de främsta skolorna i NYC. Det här är din barnboksdebut. Hur har arbetet varit för dig? 
Tidigare har jag främst tecknat superhjältar, action och skräck för den amerikanska seriemarknaden. När jag blev erbjuden att vara med och göra en barnboksserie var jag först lite tveksam om det var något för mig. Men jag fattade snabbt att det här var något nytt och fräscht som jag verkligen ville hänga på. Åsa och Ingela har dessutom en smittsam entusiasm och fantasi, och det är omöjligt att inte bli inspirerad själv. De har gett mig mycket frihet med tecknandet, och låter mig göra det jag är bäst på utan att behöva gulla till det.

 

Följ PAX i sociala medier

Facebook logotyp Instagram logotyp