Filmtävling

Filmtävling

Tävlingen är nu avslutad och priserna utdelade. Det var ett riktigt svårt uppdrag för juryn att välja bland de närmare 100 fantastiska bidragen som kom in. Stort grattis till vinnarna:

  • 1:a pris: Wilma, Örbyskolan Älvsjö
  • 2:a pris: Sonja, Joylie och Isabella, Kungsladugårdsskolan Göteborg
  • 3:e pris: Fritidshemmet på Observatorielundens Skola
  • 4:e pris: Klass 3A Alviksskolan, Stockholm
  • 5:e pris: Klass 4A Hubbarpskolan Tranås
  • Stort tack till varenda en av er som deltog! Ni är fantastiska!

Här kan du se förstapristagarens film:

Filmtävlingen pågick under hösten 2019 och gjordes i samarbete med SF. Första pris var en egen biovisning för hela klassen av nya LasseMaja-filmen Tågrånarens hemlighet.

 

Så gör du stop motion-film

I Omar Rauks filmskola lär du dig hur du gör en sorts animerad film som kallas stop motion. Det är roligt och lätt att göra stop motion-film! Använd förslagsvis appen Stop Motion Studio. Den är gratis att ladda ner på mobil och iPad. Du kan också ta andra appar till hjälp, t ex iMovie. Har du tillgång till andra program eller vill du filma med gammal hederlig filmkamera? Välj själv!

Hitta på en handling!

Behöver du hjälp på traven kan du utgå ifrån Martin Widmarks förslag på sidan 3 i Omar Rauks filmskola som finns att ladda ner nedan.

Gör egna LasseMaja-karaktärer!

Rita själv, eller använd Helena Willis klippdockor i Omar Rauks filmskola.

Börja filma!

Omar Rauks filmskola beskriver hur du enkelt skapar en egen film i Stop Motion Studio.

Ladda ner Omars Rauks filmskola här.

Vem är Omar Rauk?

I Filmmysteriet, den 28:e och senaste boken i serien om Lasse-Majas detektivbyrå, får vi stifta bekantskap med stjärnregissören Omar Rauk. Han kommer till Valleby för att spela in film och bjuder in Vallebyborna till en audition. Det han inte vet om film är inte värt att veta. Tycker han själv.

Vem är Omar Rauk?
Om Tågrånarens hemlighet

Om Tågrånarens hemlighet

I Tågrånarens hemlighet, som har biopremiär i februari 2020, har Lasse och Maja fått sin detektivbyrå nedlagd av polischefen i närliggande Kristinelund när Klara söker upp dem. Hon behöver hjälp med att bevisa att hennes pappa Ferdinand är oskyldig till tågrånet han dömts för. Lasse och Maja ser nu sin stora chans att få upprättelse, att visa att de visst kan lösa brott!