Intervju med Sporttouchen

Tim Rangström och Charles Faro startade sina konton på TikTok, Youtube och Instagram för bara ett år sedan, men är redan storfavoriter. De har idag över 400 000 följare sammantaget på sina sociala plattformar och 20 miljoner views per månad. Nu kommer Sporttouchen i bokform.

Hur känns det att på så kort tid ha skapat en så otroligt framgångsrik sportkanal?

Det känns helt ärligt svårt att förstå ibland. För inte så länge sen var vi studenter på en fransk journalistutbildning, och nu är vi här i Sverige och jobbar på vår första bok … det är helt galet! Vi hade aldrig kunnat föreställa oss att folk skulle känna så starkt för vårt innehåll, och vi är så tacksamma för stödet som vi får kring precis allt vi skapar, det är otroligt!

Är ni överraskade över genomslaget?

Absolut, vi blir alltid förvånade över hur hängivna och entusiastiska våra följare är. Men framförallt känner vi oss allra mest rörda och tacksamma över att få så mycket positivt gensvar och uppmuntran från folk som tar del av vårt innehåll. Det ger oss kraft att hela tiden försöka bli bättre.

Vilken är er primära målgrupp och varför?

Vi är unga och därför var det helt logiskt att lansera oss själva på sociala medier, med följare 10–25 år. Vi kan dock se hur intresset smittar av sig hos följarnas föräldrar, och att innehållet därför är generationsöverskridande.

Hur mycket älskar ni fotboll?

Det är svårt att beskriva. Vi tror att varje sporttokig person har samma relation till sin favoritsport; ord räcker inte till för att beskriva känslan. Den är mäktig, intuitiv och obeskrivbar! För att ge ett exempel så vaknade Tim en natt för inte så länge sedan, och var övertygad om att Cristiano Ronaldo var i Stockholm, en legend inom fotboll, och att han hade chansen att träffa honom, Det var uppenbarligen bara en dröm, men den beskriver vår relation till sport, och särskilt fotboll, rätt bra.

Berätta om tankarna kring att ni nu snart tar klivet in i bokvärlden?

Det är självklart jättespännande! Det är ett projekt som alla drömmer om att få göra åtminstone en gång i livet, och vi har turen att få göra det vid 23 och 24 års ålder. Det är fantastiskt! Det är speciellt för oss eftersom vi gjort oss kända via sociala medier och med det här projektet ska vi ta våra följare med oss in i bokvärlden. För oss är det ett helt logiskt steg, vi tycker det finns en tydlig brygga mellan de här världarna. Då kunskap kommer från att läsa böcker. Vi läste massor av böcker om sport när vi växte upp.

Ni träffades i Paris på en journalistutbildning, hur gick det mötet till och hur lång tid tog det innan ni insåg att ni ville göra innehåll kring fotboll tillsammans?

Vi träffades 2019 på en journalistskola i Paris och det var kärlek vid första ögonkastet, både professionellt och som vänner! Förutom att dela samma intressen, delade vi en passion för sport! Snabbt började våra samtal kretsa kring det, något som var svårt för våra klasskompisar att hänga med i. Vi ville dela vad vi pratade om och skapa innehåll för de mest hängivna sportfansen, såväl som för de oinvigda.

 

En perfekt present till alla fotbollsälskare! Fotbollsfaktaboken som rymmer allt man vill veta om legendariska matcher, klubbar, världens bästa arenor, rekord, de mest kända spelarna och framtidens talanger, knäppa anekdoter, fans, maskotar och mästerskap. Dessutom träningstips och fotbollsskola, peppande budskap från Sporttouchens egna coacher samt berättelser om med- och motgångar i fotbollens värld.