Klättra i lästrappan

Så stöttar du ditt barn

Hur stöttar man bäst ett barn som lär sig läsa? Ta ett steg i taget i lästrappan! När läsningen flyter på är det bara att ta nästa steg, och nästa … Med böcker på rätt nivå är det roligt att gå från högläsning till bokslukande.

Ladda ner affischen till höger här.

Klicka här för att komma tillbaka till Lätt att läsa-sidan.

Så stöttar du ditt barn

Den viktiga högläsningen

Ett barn som börjar läsa börjar naturligtvis med den viktiga högläsningen. Forskning har visat att barn som regelbundet får böcker höglästa för sig har ett stort försprång i många olika skolämnen, från svenska till matematik. Högläsningen har nämligen gett barnet en positiv relation till böcker och läsning, ökat ordförrådet, och påverkat koncentrationsförmågan positivt. Det är viktigt att högläsningen inte tar slut bara för att barnet lär sig läsa själv, utan det är bra både för språkutvecklingen och för relationen förälder-barn att fortsätta högläsa så länge barnet vill.

Börja tyda text – Läs tillsammans

I bokserien ”Läs tillsammans” hittar du en kombination av det bästa ur två världar. Här turas vuxen och barn om att läsa. Den vuxne läser huvuddelen av texten i gemener och barnet får läsa enstaka och lättlästa meningar i VERSALER. På så sätt blir innehållet spännande och roligt för nybörjarläsaren, men texten att läsa förblir enkel och anpassad till barnets läsförmåga.

Hittills finns böckerna på denna nivå i vår populära serie Sagasagor. Läs tillsammans: Branden, Stölden och Såret.

Första egna läsningen – Extra lätt att läsa

På nivån EXTRA LÄTT ATT LÄSA hittar vi korta meningar i versaler som är enkelt uppbyggda. Orden stavas som de låter och är hämtade ur barnens vardag. Allt som händer i text syns också i bild, vilket ger barnet stöd i läsförståelsen.

Lästräningen är igång – Lätt att läsa

När det börjar gå för fort att läsa igenom en bok på Extra lätt att läsa-nivån är det dags att gå vidare.

På nivån LÄTT ATT LÄSA finns extra många böcker, för här kan man stanna länge. Nu används små bokstäver, och meningarna är längre och lite mer komplexa. Det är mer text på varje sidan och det hinner hända mycket på bokens 64 sidor. Fortfarande stöttas texten av bilder i färg på varje sida. Här hittar barnet också roliga aktivitetsböcker där man får träna bokstäver, siffror klockan och lite enkel engelska.

Öka mängden – Lite mer att läsa

På nivån LITE MER ATT LÄSA hittar barnet den sista mängdträningen innan det är dags att ge sig på ”vanliga” kapitelböcker. I böckerna om Molly, Evert och Sam & Sigge är meningarna fler per sida och språket ligger närmare det i en genomsnittlig bok för åldersgruppen 6-9 år. Bilder stöttar fortfarande läsningen.

Äntligen kapitelböcker! – Mer att läsa

På sista steget i lästrappan är det dags för alla de roliga kapitelböckerna på nivån MER ATT LÄSA. De populära böckerna om LasseMajas detektivbyrå, Kapten Kalsong och Sigge är alla på nivån MER ATT LÄSA. Här finns också böcker som fortsätter Lätt att läsa-serierna Mystiska skolan och Vänner 4ever på en mer avancerad språklig nivå – perfekt för den som redan känner till världarna och personerna i böckerna, men vill läsa mer. Böckerna som är märkta MER ATT LÄSA kan innehålla mycket text, men texten är fortfarande anpassad för att barnet ska kunna läsa själv – även om de också passar utmärkt för högläsning!