Kung Pow

I alla tider har det funnit brottslingar och i alla tider har det funnits de som bekämpat brottsligheten och stått upp för rättvisan. Men aldrig förr har världen haft ett lik mäktigt vapen som gänget på Avdelning 33 på internationella polisens Ipols högkvarter.

Tolvårige Sam har tränats upp till att bli en av världens starkaste och skickligaste agenter. Tillsammans med Kung Pow-mästaren Ju och datageniet Aisha arbetar trion för att sätta käppar i hjulet för världens onda krafter. Och det blir många käppar, för skurkarna finns överallt ibland oss

 

Foto: Stefan Tell

Kung Pow

Berätta kort om Kung Pow!

Kung Pow är världens farligaste och hemligaste kampsport och har gett namn till vår bokserie. Huvudpersonen Sam är den 12-åriga lärlingen till Mästare Ju. Han, Ju och det 15-åriga datageniet Aisha bildar tillsammans Avdelning 33 inom den internationella polisen, med uppdrag att stoppa världens värsta brottslingar. Det är en action och humorpackad bokserie där ALLT kan hända!

Vad inspirerade er att skriva denna serie?

Vi ville skriva något vi själva hade älskat att läsa som barn. Något med väldigt låga trösklar och mycket fart. Det skulle vara lustfyllt och kul att skriva och lustfyllt och kul att läsa. Vi tycker vi lyckats med det! Vi har haft oerhört kul när vi skrivit.

Vem tror ni kommer gilla Kung Pow?

Många hoppas vi! Men vi har haft de barn som tycker att böcker är svårt och lite jobbigt i åtanke. Det är dem vi vill frälsa! Kung Pow ska fungera som en brygga till längre och mer avancerade texter.

Ni är gamla barndomsvänner. Hur är det att skriva ihop?

Jättekul! Vi är båda väldigt vana vid kreativa samarbetsprocesser och inte speciellt känsliga för varandras åsikter och kritik. Tycker vi båda att en sak är bra så är den nog det. Om en av oss inte tycker det så ändrar vi. Det är inte svårare än så!

Ni har båda lång erfarenhet av att skapa TV-program. Vad har ni tagit med er in i berättandet från TV-formatet?

Tempot och förmågan att berätta något ganska snabbt. Böckerna är väldigt raka och rena i berättandet. Vi litar stenhårt på att läsarnas hjärnor skapar de bilder som behövs för att böckerna ska bli rent filmiska. Varför är det så viktigt att barn läser? För att ge dem optimala förutsättningar för att lyckas med det de vill klara av under sina liv. Det, och tusen andra saker. Det är helt enkelt bättre att ha ett samhälle med belästa människor än ett utan.

Dödens dal

I Dödens dal tvingas Sam och mästare Ju att resa till Uganda för att ta reda på varför djungeln plötsligt tömts på alla gorillor. Spåren leder rakt mot Dödens dal, dit ingen människa vågat sig på årtionden. Med hjälp av den lokala toppagenten Lucky Mbete och hennes djungelkunskaper lyckas de ta sig in i dalen, och inser att de står inför ett av de farligaste äventyr de någonsin varit med om.

Game over

I Game Over tvingas Avdelning 33 kämpa mot hela den digitala världen. Den artificiella intelligensen Wasabee gillar nämligen datorspel, och har nu utmanat världen på ett slutgiltigt game. Ett spel på liv och död. Utan att få använda några digitala hjälpmedel tvingas våra hjältar färdas med propellerplan från mellankrigstiden. Men den stora frågan är inte om jorden kommer att överleva detta fasansfulla hot, utan snarare hur Mästare Ju ska hantera sin spelabstinens när han förbjudits ladda sin mobil!?

Ett levande vapen

Högst upp i världens högsta byggnad håller en 11-årig flicka på att dö. Sam och Mästare Ju kastas in i ett livsfarligt äventyr där de måste besegra den iskalle mördaren Papegojan och hans blodtörstiga armé. Allt för att rädda flickan. I en gastkramande kamp mot klockan fajtar de sig mot toppen. Men bakom varje hörn lurar döden. Och högst upp väntar de värsta motståndarna de någonsin mött

De fem demonerna

I­ en liten stad i USA:s öken hittas tre människor mördade på mystiska sätt. När en fruktansvärd demon dyker upp inser Sam att en ondskefull motståndare lurar i mörkret. Samtidigt har Aisha funnit spår efter något som riskerar att utplåna hela mänskligheten. Sam, Mästare Ju och Aisha har bara en utväg … att riskera sina egna liv för att rädda världen. Och värst av allt: Mästare Jus telefon håller på att dö.