Lätt att läsa

Ett barn ligger på golvet och läser en Lätt att läsa-bok.

Äntligen lästräning!

Känner du ett barn som vill lära sig läsa? Eller ett barn som redan har kommit igång med läsningen och letar efter nya utmaningar? Då har du kommit rätt.

På den här sidan finns allt som behövs för komma igång med lästräningen och för att hitta rätt bok till rätt barn och läsnivå. Läs experternas tips på hur du som vuxen kan hjälpa ditt barn med lässtarten, utforska våra läsnivåer och stora lättlästa bibliotek eller ladda ner pyssel och extramaterial som gör lästräningen till en lek – hemma, i skolan eller på fritids.

Bonnier Carlsens lästrappa består av fem steg som gradvis hjälper barnet att först knäcka läskoden och sedan avancera i sin lästräning.

Läs tillsammans

För de allra yngsta finns ”Läs tillsammans”. Det är böcker som ni kan läsa ihop. De små bokstäverna högläses av en vuxen, eller någon annan läsvan, och orden skrivna med stora bokstäver läses av den som håller på att lära sig läsa.

Extra lätt att läsa

För nybörjarläsaren finns ”Extra lätt att läsa”. Det är läsa själv-böcker med lite text och korta meningar skrivna med bara stora bokstäver (versaler) och många bilder som berättar om handlingen i boken. Böckerna innehåller ord som barnen känner igen från sin vardag. Perfekta för nybörjaren att ljuda sig igenom!

Lätt att läsa

Dags att mängdträna! ”Lätt att läsa” är böcker med lite mer text och längre meningar skrivna med både stora och små bokstäver. Böckerna innehåller fortfarande många bilder som stöttar läsaren och berättar om handlingen i boken. Spöken, kompisar, djur eller rymdäventyr – välj själva vad ni vill läsa om!

Lite mer att läsa

”Lite mer att läsa” vänder sig till dem som kommit lite längre i sin läsutveckling och vill börja läsa längre texter. Böckerna innehåller fortfarande många bilder som stöttar läsaren, men texten är längre och innehåller fler ovanliga ord. Det här är böcker som utmanar och lockar till att komma vidare i läsningen.  Mysterier, skoldramatik, hästar – välj själva vad som låter mest spännande!

Mer att läsa

”Mer att läsa ” är roliga, spännande, mysiga eller läskiga berättelser för den som fått upp läsflytet. Lös mysterier med LasseMajas detektivbyrå och Spökbyrån eller häng med till shettisen Sigges stall – en värld av underbara läsupplevelser ligger framför dig som lärt dig läsa …

Helena Bross och Magnus Ljunggren

10 tips för att göra lästräningen roligare

1. Läs böcker du också.
Barn gör som vi vuxna gör – läs själv för att det är så mysigt!

2. Skapa goda vanor kring barnets läsning.
Läsning kräver koncentration. Välj en rofylld plats, sitt med barnet och hjälp till då det hakar upp sig. Barnen behöver öva mycket på läsningen, precis som de behöver öva på cykling, simning och allt annat de ska lära sig.

3. Fortsätt att läsa högt.
Skapa trevliga högläsningsstunder redan när barnen är små. Då lär sig barnen att det finns så mycket roligt och spännande i böckernas värld. Och sluta inte att läsa högt när barnet börjat läsa själv!

4. Varva läsningen mellan varandra.
Om det är trögt att läsa en hel bok själv kan ni prova att läsa växelvis, till exempel en sida var. Då går det fortare att komma igenom en bok.

5. Läs boken, se filmen!
Och prata om skillnader och likheter, vad ni gillade och inte gillade.

6. Mutor och belöningar är tillåtna ibland!
Det är viktigt att hålla igång läsningen under loven. Man kan lova en liten belöning för varje bok!

7. Se bortanför bokens pärmar.
Glöm inte att man kan läsa med öronen, ljudböcker är underbara att lyssna till!

8. Hjälp till med första stycket i boken.
Skapa sug efter mer genom att läsa början på en spännande bok. Låt sedan barnet fortsätta att läsa själv.

9. Ha en bokcirkel hemma.
Läs samma bok samtidiga. Prata om det ni har läst och återberätta för varandra. Detta passar när barnen har kommit igång med sin läsning och kanske inte vill sitta och läsa tillsammans med mamma eller pappa.

10. Besök bibliotek.
Gå till biblioteket tillsammans! Be bibliotekarierna om boktips, de vet mycket!