Bonnier Carlsen, 2022-10-20

10 böcker om vänskap

Att läsa en riktigt bra bok är som att få en vän för livet. Men tänk när en god bok också skildrar en fin vänskap? Då blir det om möjligt ännu bättre. Här är tio böcker som visar vänskap som läsaren både kan känna igen sig i och lära sig av.

Maryam och svårkänslan av Minoo Shams & Katarina Strömgård

Ända sedan Maryam kom från Iran till Sverige har hon och Ida varit bästa vänner. Men när Ida börjar leka med Maryams kusin Salvador börjar nya känslor ta plats i Maryams hjärta. Svartsjukan. Hur ska hon övervinna den?

Köp Maryam och svårkänslan

Ålder: 6-9 år

Plopp av Maria Nilsson Thore

En dag faller en nöt ner på Östas huvud. Det visar sig att det ligger ett frö i nöten. Ett frö som Östa gärna vill bli vän med. Fröet har däremot aldrig sett en människa förut och blir förskräckligt rädd. Östa behöver visa att han inte vill den något illa. Då kanske, kanske de kan bli vänner.

Köp Plopp!

Ålder: 3-6 år

LasseMajas detektivbyrå: Maskeradmysteriet av Martin Widmark & Helena Willis

Lasse och Maja har löst många mysterier tillsammans. De är inte bara nära vänner, de är också kompanjoner i detektivbyrån. Den här gången behöver de lösa ett mystiskt fall där ett dyrbart halsband blir stulet under en maskerad. Klurigt, men när de två vännerna slår sina kloka huvuden ihop är det mesta möjligt.

Köp Maskeradmysteriet

Ålder: 6-9 år

Fardus & Malte: Papegojkaoset av Camilla Ceder & Hanna Granlund

De är klasskompisar, bästa vänner och nästan grannar. Men Fardus och Malte har helt olika syn på djur. Malte älskar dem, Fardus gör det inte. När Malte en dag får en minst sagt bångstyrig papegoja blir det en spricka i deras vänskap. Som tur är kan bästa vänner också överkomma sådana hinder.

Ålder: 6-9 år

Köp Papegojkaoset

Vinter med Pelle Svanslös av Gösta Knutsson /Maria Frensborg /Åsa Rönn /Michael Rönn/Lovisa Lesse /Ingrid Flygare

Sveriges kanske kändaste katt är också en av de absolut snällaste. Tillsammans med Maja Gräddnos och de andra vännerna upplever Pelle Svanslös roliga upptåg, samt överkommer problem som uppstår längs med vägen. I denna samlingsvolym finns det många av välja mellan.

Ålder: 3-6 år

Köp Vinter med Pelle Svanslös

Athena: Till sista droppen! av Elik Ek

Tillsammans med sin Rädda-Jorden-Klubb tar sig Athena an miljöproblemen i vår närhet, samtidigt som hon är en pratglad, rolig och peppande vän. I början av sommarlovet far Athena med sin bästis Ronja till en sommarstuga där de ska bo under en tid. Det börjar bra, men oro i hjärtetrakten och sinande vattenbrunnar komplicerar vistelsen. Tur att Athena är döpt efter vishetens gudinna!

Ålder: 9-12 år

Köp Athena: Till sista droppen!

Mormor vid havet av Moa Graaf

En sann vänskap behöver inte vara mellan två personer i samma ålder. Det kan också vara mellan ett barn och en mormor. Som det är i den här boken. Extra spännande är det när ens mormor bor vid havet och kan simma som en sjöjungfru.

Ålder: 3-6 år

Köp Mormor vid havet

Ditt och datt med Prick och Fläck av Lotta Geffenblad

De knasiga vännerna Pricks och Fläcks upptåg samlas här i en härlig samlingsvolym som består av tre roliga böcker i en. Följ med när de bakar, möter en drös med insekter och på egen hand skapar problem i en snöstorm.

Ålder: 3-6 år

Köp Ditt och datt med Prick och Fläck

Yumi & Tomu: I spelmästarens händern av Tomu, Yumi, Maria Frensborg & Gustaf Lord

Yumi & Tomu är youtubestjärnor och bästa vänner. De tillbringar sin tid med att göra roliga videos för andra att se. Allt är till en början frid och fröjd, tills de börjar få underliga sms. Kan det vara Spelmästaren som ligger bakom det hela? Och vad är i så fall dennes plan för att sabotera för vännerna?

Ålder: 6-9 år

Köp I spelmästarens händer

Vänner 4-ever: Sova med spöken av Marie Oskarsson & Helena Bergendahl

Vänner behöver inte komma i par. Det kan vara ett helt gäng. Som det är här med Emilia, Jack och de andra på fritids. När höstlovet är runt knuten är det dags för pyjamasparty med övernattning. Det är både spännande och lite läskigt. Hur ska Emilia göra som är orolig inför det som väntar. Ska hon säga som det är, eller finns det en risk att hon inte får vara med då?

Köp Sova med spöken

Ålder: 6-9 år