Bonnier Carlsen, 2022-09-12

Foto: Getty

8 gulliga godnattsagor

Visst kan godnattstunden vara både knölig, högljudd eller alldeles underbar! Här hittar du åtta varma, kärleksfulla, hjälpande, avslappnande och magiska böcker att vraka och välja mellan för den stundande läggningen.

Visst kan Sally Säl sova av Hanna Bergenkull

I denna ljuvliga bilderbok om förskolesälen Sally och hennes familj guidar sömncoachen Hanna Bergenkull fantasifullt ditt barn till bättre sömn. Första delen av boken är en saga – skapad för att förbereda barnet för en god natts sömn. Andra delen är riktad till dig som förälder och fokuserar mer på fakta, kunskap och handledning vid sömnträning. Tredje delen innehåller mysiga avslappningsövningar att göra tillsammans.

Ålder: 3-6 år

Köp boken

Aldrig i livet av Beatrice Alemagna

Morgonen har inte alls börjat bra! ”Skynda dig, Pascaline!” ropar mamma och pappa. Pascaline är en liten fladdermus med lurviga vingar och idag ska hon börja skolan. Men Pascaline har bestämt sig: hon vill inte. Hon vägrar! Hon håller fast sig i möblerna och gallskriker. Hon skriker så högt att mamma och pappa plötsligt krymper – till som små jordnötter och deras pipiga röster hörs knappt. ”Nu när ni är så små måste jag ta med er till skolan”, bestämmer Pascaline.

Ålder: 3-6 år

Köp boken

Plopp! av Maria Nilsson Thore

Plopp! Någonting landar i Östas mössa. Det är en all-deles len och rund och lite varm nöt. Och bättre ändå: Det är någon därinne! Innanför det hårda gröna skalet ligger ett litet, livs levande, frö. Men hjälp, det stackars fröt blir livrädd när Östa petar på det! Det har aldrig sett ett barn förut ...

Ålder: 3-6 pr

Köp boken

Kattjakten av Lars Lerin

Vart har katten Silling tagit vägen? Hos familjen Lerin på Hammarön i Värmland är det bara en dag kvar till julafton och plötsligt är en av katterna i huset borta. Mimi sitter i fönstret och spanar, men katten Silling syns inte till. Pojkarna Rafael och Gabriel ger sig ut för att leta.

Ålder: 3-6 år

Köp boken

Vems säng? av Stina Wirsén

Det är läggdags hemma hos Gnis och Knatt och lilla Luden. Alla ska sova, men var? Överallt och hit och dit visar det sig. Sov gott alla! Men så blir storasyster Gnis hungrig. Knatt känner sig ensam och lilla Ludens blöja har läckt. Och var ska stora blå Katten sova? Han får visst inte ens plats i sin egen säng ...

Ålder: 3-6 år

Köp boken

Knorr, Koko och siffran 7 av Maria Nilsson Thore

Knorr och Koko ska gå och lägga sig men de har SJU saker kvar att göra innan de kan sova. Hur ska vi hinna? undrar Koko. Jag vet, vi får dubbelgöra! säger Knorr. I Maria Nilsson Thores underbara serie om Knorr och Koko bjuds vi på mysiga och roliga bilderboksberättelser.

Ålder: 3-6 år

Köp boken

Sov nu, Sickan av Sofia Rådström

Det är läggdags för Sickan. Men Sickan vill inte somna. Det är så skoj att tända och släcka lampan, hoppa i sängen och leka vid dockspisen. Nu sover vi båda två, tycker pappa, och kramar om Sickan i sängen. Äntligen kommer Sickan till ro. Men pappa verkar också ha också svårt att ligga still. Så fort Sickan blundar smiter pappa iväg för att plocka undan i köket. Då måste Sickan gå och hämta pappa. Det är ju dags att sova!

Ålder: 3-6 år

Köp boken

Musse & Helium. Kärlekens vind av Camilla Brinck

Det har blivit dags för en rofylld stund med Musse och Heliums favoritsaga. Camilla Brinck berättar den stämningsfulla sagan om Kärlekens vind för Musse och Helium när de ska sova. Med en sagoskimrande text och stora vackra bilduppslag bjuds här in till en fantasivärld där små och stora läsare kan få hjälp att hitta lugnet.

Ålder: 3-6 år

Köp boken