Bonnier Carlsen, 2022-04-24

Foto: Getty Images

9 böcker för högläsning

Vad är bättre än att läsa en riktig bra bok? Att läsa en riktig bra bok tillsammans med någon annan. Vi har samlat nio böcker som är perfekta att högläsa. Nordisk mytologi, spännande pärlfiske och ett mysigt promenad-drama, den här listan har något för alla. Så slå er ner tillsammans och njut av dessa underbara berättelser.

Pärlfiskaren av Karin Erlandsson

Miranda har bara en arm. En haj tog den när hon var nere i djupet och dök. Trots det är hon den bästa dykaren och den bästa pärlfiskaren. Mot sin önskan har hon Syrsa med sig på äventyret, en flicka som pratar oavbrutet och inte ens simmar särskilt bra. Faror lurar överallt: roshajarna som kretsar kring dem när de dyker. Men Miranda vet att ögonstenen, den mytomspunna och mest värdefulla pärlan, kan bli hennes.

Ålder: 9–12 år

Köp boken

Världens första människa av Carin Hjulström

BANG! Det här är berättelsen om hur allting började – med big bang och universums skapelse. När lilla Ia föds är hon den första människan på jorden. Häng med henne på en spännande resa framåt i tiden. "Världens första människa" är en lustfylld och interaktiv faktabok om mänsklighetens utveckling för både barn och vuxna.

Ålder: 3–6 år

Köp boken

Kom nu Sickan av Sofia Rådström

Sickan och Pappa ska promenera till affären. Det finns så mycket att upptäcka på vägen dit, tycker Sickan. En bajskorv, en hund och en myra. Pappa tjatar och tjatar "Kom nu Sickan", ända tills han själv hittar något spännande...Ett mysigt promenad-drama på rim. Igenkänning för både små och stora.

Ålder: 0–3 år

Köp boken

Lisbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter & Hanna Gustavsson

Lisbet bor med sin farmor Sambakungen och den bistra piratkatten Sixten i ett vanligt hus på en vanlig gata. För det mesta har hon hur kul som helst med farmor. Men ibland blir farmor lite mycket. Då skulle det vara skönt med någon som var mer lik henne själv. En dag kommer ett vykort. Där välkomnas Lisbet till sin första klass.  Tillsammans bestämmer sig Lisbet och farmor att göra så mycket det bara går av den ‘’sista’’ sommaren. Men i smyg tycker Lisbet att det ska bli ganska spännande att börja skolan. Hon kanske till och med får en kompis.

Ålder 6–9 år

Köp boken

Vem blöder av Stina Wirsén

Alla Vemdjuren leker tillsammans och bygger ihop. Det hamras och målas. Men ojdå, någon slår sig med hammaren, och en annan får en planka på näsan och börjar blöda, och en fot kommer i kläm! Alla måste tröstas och plåstras om. Både de som gjort sig illa och de som gjort någon annan illa. Det kan vara precis lika jobbigt.

Ålder: 0–3 år

Köp boken

Bananbus, finskor och en superjobbig superhjälte av Josefin Sundström & Emma Göthner

Saga Louisa Larsson är en stadig, envis och klok liten person som bor tillsammans med sina föräldrar i ett av radhusen på Solrosvägen. I den här boken går Saga till frisören, firar halloween och har sommarfest på förskolan. Saga hamnar i ett bråk med Sverrir, och råkar ut för ett missöde när hon snokar i mammas väska ...

Ålder: 3–6 år

Köp boken

Labyrint. De tre nyckelstenarna av Manne Lindwall & Pelle Magnestam

Enligt legenden farfar berättat för Kim så finns det en hemlig värld under havets yta. Längst nere på havets botten finns en man som heter Daidalos. Daidalos ägnar dagarna åt att uppfinna de mest fantastiska och fasansfulla robotar. En kväll, när Kim gömmer sig ombord på farfars fiskebåt, börjar ögat på den uppstoppade marulken lysa grönt. När Kim undersöker saken närmare transporteras hon plötsligt till en mörk och okänd plats. Men hon är inte ensam - med följer även hennes ärkefiende Teo, och Alex, en tjej från skolan som Kim knappt lagt märke till. Snart inser de tre barnen att de hamnat i Daidalos undervattensvärld!

Ålder: 6–9 år

Köp boken

Silvermannen av Sara Mauritzon

Det är tidig höst när grodorna dyker upp i Hejdafors. De är överallt och ingen vet var de kommer ifrån. Samtidigt flyttar en ny granne in i huset mittemot Lillos. Grannens katt plirar konstigt på Lillo, som om de kan prata ordlöst med varandra. Plötsligt springer Jessie, Lillos älskade hund, över vägen och in på grannens tomt.

Det ska visa sig att den stora mannen som flyttat in heter Tor. Tor är också bekymrad över grodorna. När Lillo berättar att en man i silverrock har strukit omkring på skolgården, anar Tor att det här bara är början.

Ålder: 9–12 år

Köp boken

Godnattäventyret av Magnus Ljunggren & Per Gustavsson

Utkommer i maj

Nu är det dags för godnattstund! Den här gången blir det inte riktigt som pappa har tänkt sig. Han försöker läsa en godnattsaga om tre små nallar som ska sova. Barnen tycker det är urtråkigt och sakta men säkert tar domöver godnattsagoläsningen och gör den till ett fantasifullt äventyr.

Ålder: 3–6 år

Köp boken