Bonnier Carlsen, 2022-09-18

Foto: Stefan. Tell

Älskad av både små och stora läsare

Det har snart gått ett år sedan barnboksförfattaren Ulf Nilsson gick bort. Det är också tjugo år sedan hans kanske mest kända bok den Augustprisade Adjö, herr Muffin gavs ut. Ulf Nilsson skrev under sin långa författarbana över 140 böcker. Böckerna har berört både små och stora läsare och har översattas till en rad olika språk.

Förläggaren och redaktören Daniella Villa om vad som gjorde Ulf Nilsson unik i barnbokslitteraturen:

– Han hade en speciell varm ton och lågmäld humor som genomsyrade allt han skrev. Han berättade på ett sätt som går rakt in i hjärtat. Det är tidlösa böcker med ett mjukt språk och ett barnperspektiv. Jag tänker till exempel på Älskade lilla gris, som kom ut 1982 och som är lika aktuell idag. Och Adjö, herr Muffin som är 20 år gammal och som vi nu ger ut på nytt som jubileumsutgåva.

En bedårande bok om livet, kärleken och döden

Adjö, herr Muffin är en bok om hur det kan vara när ett kärt marsvin blir sjukt och dör. I boken tänker Herr Muffin tänker tillbaka på sitt liv. En gång var han ett ungt och starkt marsvin som kunde kånka och bära på gurkor, men nu är han gammal, trött och grå.

Han minns och gör en liten lista: 1 mycket klok och vänlig fru. 1 blått litet hus med egen brevlåda. 6 små lurviga barn. 3 gånger om dagen kelad med. 728 hela gurkor under livet. Och post då och då i brevlådan. Jag har haft det bra, bättre än de flesta, tänker herr Muffin. Men en onsdag får han plötsligt ont i magen …

Ulf Nilssons text är varm och inkännande och Anna-Clara Tidholms bilder vackert vemodiga. Här skapas bilderbokskonst och högläsning för alla åldrar. En bedårande bok om livet, kärleken och döden av två bilderboksgiganter.

En liten bok om konsten att dö

”Har inga drömmar kvar.

Dagdrömmer inte längre, som jag alltid har gjort.

Saknar det.

Men: ingen rädsla för andra sjukdomar. De kommer aldrig att hinna blomma ut. ALS, parkinson, alzheimer … Allt jag kunnat vara rädd för.

Jag vet hur jag kommer att dö.”

Förra sommaren fick Ulf Nilsson diagnosen obotlig cancer och besked att han bara hade några månader kvar i livet. Det blev tio veckor. Från sjukbädden förde Ulf Nilsson anteckningar som hans fru Lotta sammanställde och det blev hans sista bok. En liten bok om konsten att dö ges ut på Albert Bonniers Förlag.

Förläggaren minns Ulf Nilsson: ”Han ville ge tröst in i det sista”

Lotta Olsson: ”Cancerbeskedet var en sorg, men också en stor lättnad”