Bonnier Carlsen, 2022-03-01

Andra boken i serien om Alba skildrar barns villkor när världen stormar

I Alba och Nattramnens grav står landet Bortom på randen till ett krig. Alba Vanadis tvingas ta sig ner i de mörkaste vättehålorna, över snötäckta slagfält och till magiska gejsrar i jakten på Nattramnen, en uråldrig asamagi som kan vara hennes enda hopp att återta Brisingasmycket från Åskmakaren.

Henrik Johansson och Mårten Gisby utkommer idag med den andra delen i trilogin om Alba. Serien är ett storslaget fantasyäventyr med inslag av skandinavisk mytologi – härlig nagelbitarspänning.

Och Alba och Nattramnens grav  får också toppbetyg. ”En lysande årsbörjan för alla fantasyfans", skriver Kerstin Hagstrand-Velicu i BTJ nr 5.

Provläs ett kapitel ur boken

Vi har ställt 3 snabba frågor till författarduon. Här berättar de om boken och att de samtidigt släpper nyskriven musik – lyssna på låten!

Mårten & Henrik. Foto Stefan Tell

Nu är del två serien om Alba och landet Bortom här – vad kan läsarna förvänta sig?

Läsarna kan förvänta sig ett hisnande äventyr som leder djupare in i landet Bortoms karta och djupare genom dess urgamla historia. Det är även en berättelse om krig. Och att vara barn när världen stormar, och hur gränsen mellan rätt och fel kan kännas mer och mer suddig.

Var har ni fått för återkoppling på debutboken? Vilka är era läsare?

Återkopplingen har varit helt magisk! Även om boken står på 9–12 hyllan så är det också mycket äldre barn som tagit den till sig, föräldrar som läst den tillsammans med sina 7-åringar och framför allt oväntat många unga vuxna som hört av sig om att de inte kan vänta på fortsättningen. Så här kommer den!

Det är också ny musik på gång – berätta mer!

Ja, det känns så kul att bygga vidare på Landet Bortom och hur den här världen låter samtidigt som berättelsen fortsätter. Det blir en riktigt bra låt som kompletterar de tre låtarna som redan är ute.

Om Alba och Nattramnens grav

Med smycket i sin ägo, och med de uppro­riska trollen vid sin sida, har hennes farbror blivit ett allt större hot mot Ossian, landets fredsrådare och Albas far.

Alba svär att hon ska ställa allt till rätta igen, men samtidigt tilltar känslan av att vara en bricka i ett spel hon inte förstår. Hon fortsätter brottas med vad som är rätt och fel och med frågan om vem hon egent­ligen kan lita på i en värld fylld av gåtor och hemligheter.