Bonnier Carlsen, 2019-10-07

Foto: Stefan Tell

Anna Höglund nomineras till Ottilia Adelborg-priset 2020

Anna Höglund, illustratör och författare, nomineras till Ottilia Adelborg-priset 2020. Priset delas ut med syfte att lyfta fram kvinnligt konstnärskap och tilldelas en barnboksillustratör som verkar i Ottilia Adelborgs anda.

Priset på 20 000 kr samt diplom med Adelborgmotiv, delas ut av Gagnefs kommun vartannat år den 6 december på årsdagen av Ottilias födelse. En jury nominerar tre illustratörer varav en pristagare röstas fram av kommunens tredjeklassare den 9 april. De nominerade är: Joanna Hellgren och Eva Lindström.

Anna Höglund är en av Sveriges främsta illustratörer och har både skrivit egna böcker och samarbetat med författare som Ulf Stark, Barbro Lindgren, Eva Susso, Gunnar Lundkvist och Ulf Nilsson. Hennes bok Förvandlingen har prisats av Svensk Bokkonst.

Om förvandlingen

Hur kämpar man mot en jätte som förstenar allt som lever? I Förvandlingen har Anna Höglund inspirerats av Elsa Beskows klassiska saga Tripp, Trapp, Trull och jätten Dum-dum.

Det blir en spännande och poetisk bildberättelse om list, mod och överlevnad för alla åldrar! En flicka bor med sin pappa som är riddare. Men en dag måste han bege sig iväg för att kämpa mot en jätte som förstenar alla människor med sin blick. Flickan blir ensam kvar.Många dagar och många nätter går, men hennes far syns inte till. Varje kväll säger flickan godnatt till sig själv i sin spegel. Så en kväll brinner det sista ljuset ner och slocknar. Allt blir mörkt … Då tar flickan spegeln och en kniv och ger sig ut för att leta reda på sin pappa och rädda honom från jätten.

Anna Höglunds vackra bilder är laddade med stämningar och suggestiva undertoner och bär hennes omisskännliga uttryck.

Poetiskt och egensinnigt, samtida och tidlöst om ett mycket kompetent barn som vinner över en kvinnlig jätte. En hyllning till barnet som lyckas med det som vuxna inte klarar av.