Bonnier Carlsen, 2019-03-28

Anna Höglunds Förvandlingen prisas av Svensk Bokkonst

Förvandlingen av Anna Höglund är en av vinnarna i Svensk Bokkonst 2018. I Förvandlingen har Anna Höglund inspirerats av Elsa Beskows klassiska saga Tripp, Trapp, Trull och jätten Dum-dum.

Motiveringen lyder

”Fin stämning i välbunden sagobok, med illustrationer från mörkaste mörker till räddande ljus och låtsasmarmorerade för- och eftersättsblad. Svärtan som går igen i både typografi och bilder speglar lyhört de mörka stråken i berättelsen. På bakpärmen finns en folierad spegel – barnets räddning mot hotande monster. Bra högläsningsformat."

Illustratör: Anna Höglund • Formgivare: Nino Höglund • Layout: Anna Höglund, Nino Höglund

Läs mer om priset och Svensk Bokkonst.

Förvandlingen

Hur kämpar man mot en jätte som förstenar allt som lever? Anna Höglund är en av Sveriges främsta och mest nyskapande illustratörer. I Förvandlingen har hon inspirerats av Elsa Beskows klassiska saga Tripp, Trapp, Trull och jätten Dum-dum.

Det blir en spännande och poetisk bildberättelse om list, mod och överlevnad för alla åldrar! En flicka bor med sin pappa som är riddare. Men en dag måste han bege sig iväg för att kämpa mot en jätte som förstenar alla människor med sin blick. Flickan blir ensam kvar.Många dagar och många nätter går, men hennes far syns inte till. Varje kväll säger flickan godnatt till sig själv i sin spegel. Så en kväll brinner det sista ljuset ner och slocknar. Allt blir mörkt … Då tar flickan spegeln och en kniv och ger sig ut för att leta reda på sin pappa och rädda honom från jätten.

Anna Höglunds vackra bilder är laddade med stämningar och suggestiva undertoner och bär hennes omisskännliga uttryck.

Poetiskt och egensinnigt, samtida och tidlöst om ett mycket kompetent barn som vinner över en kvinnlig jätte. En hyllning till barnet som lyckas med det som vuxna inte klarar av.