Bonnier Carlsen, 2020-05-06

Foto: Emil Malmborg

Åsa Asptjärn om Perfekt väder för lidande

Åsa Asptjärns debuterade med Konsten att ha sjukt låga förväntningar som har hyllats och älskats. Boken om Emanuel Kent Sjögren fick två uppföljare. Nu är hon aktuell med Perfekt väder för lidande – en roman om Bim vars liv börjar när hon hör David Dovrâk första gången. Hon gråter sig igenom skivan, gripen av någon sorts livsinsikt. Hennes liv tar slut när en främmande man i morgonrock steker frukostägg i mammas kök. Han är osannolikt lik idolen, David Dovrâk. O-s-a-n-n-o-l-i-k-t lik.

Frågestund

Vi fick chans att ställa några frågor till Åsa och här berättar hon om hur hon balanserar humor och mörker i sina böcker och vilken som är den vanligaste frågan hon får när hon besöker skolor.

Foto: Emil Malmborg

Berätta kort om Perfekt väder för lidande!

Den handlar om Bim som har en stor idol i livet, artisten slash musikern David Dovrâk. Han uttrycker allt hon känner i sina texter och hans röst spricker på precis rätt ställe. Bim bor med sin pappa. Så flyttar hennes mamma tillbaka till Sverige och med sig har hon sin nya kille…David…Dovrâk. Tillsammans med kusinen Hedy och klasskompisen Thella måste Bim undanröja alla spår efter sin idoldyrkan. Sedan förekommer det lite romans, lite sorg och lite spänning på vägen också.

David Dovrâk känns bekant. Man får associationer till både den ena och den andra popidolen. Vem/vilka har du byggt karaktären på?

Hmmm… en hel kader manliga poppoeter har funnits i bakhuvudet. Håkan Hellström naturligtvis. Och Lars Winnerbäck. En av de roligaste sakerna att skriva var raderna från påhittade låttexter som inleder varje kapitel. Vägen till din dörr/ leder också därifrån/ om man går tvärtom ur albumet Kanske är jag dum är min favorit. Jag riktigt hörde hur den sjöngs med hes mansröst när jag skrev.

Du brukar uppmärksammas för din perfekta avvägning mellan humor och mörker. Hur gör du för att hitta den?

Min ingång i humor och satir är nästan alltid allvaret. Jag skriver inte humoristiskt för att jag är en särskilt munter person utan tvärtom för att jag är ganska dyster till min natur. Sedan barndomen har humor varit ett sätt för mig att handskas med livet. Så humor och svärta är två sidor av samma mynt för mig. Det ena finns inte utan det andra.

Du gör ofta klassrumsbesök. Vad är de vanligaste frågorna du får om dina böcker? Vad är det eleverna gillar med dem?

De undrar hur jag får idéer till mina böcker och om något av det jag skriver om har hänt på riktigt. Ofta är det humorn som eleverna lyfter fram som något de uppskattar. Jag upplever att det finns ett sug efter humoristiska böcker för barn och ungdomar. Min utgångspunkt är att skriva böcker jag själv skulle vilja läsa (det säger väl alla författare?).

Vem kommer att älska Perfekt väder för lidande?

Alla som någonsin har haft eller har en idol. Boken handlar också om frånvarande föräldrar, kraschad vänskap, sorg, saknad och problemen med att göra sig av med en väska stor som en tax utan att någon märker det.