Bonnier Carlsen, 2024-05-22

Foto: Johanna Sjöland Thulin

Astrid Mohlin: "Mycket av de stora grejerna unga tänker på idag är samma som när jag var tonåring"

Boken Fake. Falska vänner. Äkta svikare av Astrid Mohlin är baserad på Sveriges Radios poddserie med samma namn. Berättelsen är inspirerad av intervjuer med hundratals ungdomar om hur det är att vara tolv år i dag. Vi fick en pratstund med Astrid.

Varför ska man läsa "Fake"?

För att det är en bok fylld av drama! Den har tre olika huvudpersoner som upplever allt från tre olika perspektiv, så man får en inblick i hur något litet man själv gör får stora konsekvenser för någon annan. Och så tycker jag att den är ganska rolig?

Berätta om Eddie, Ziggy och Kian?

Foto: Johanna Sjöland Thulin

Eddie är den typiska snälla killen, han säger inte emot och bråkar inte. Ziggy är rolig, impulsiv och saknar konsekvenstänk. Kian är obrydd, älskar att prata och har fått epitetet ”klassens störiga kille”. Men under bokens gång får vi följa Eddie när han kanske inte är så snäll, Ziggy när hon går över gränsen och Kian får uppleva vad som händer när man blir brutalt sviken, och kanske bryr han sig lite ändå? Grejen är ju att vi alla är så mycket mer än vad andra tänker att vi är!

SR-podden FAKE är förlaga till boken. Berätta mer hur du har arbetat med den podden samt med boken.

Poddserien blev till av ett projekt där jag intervjuade 300 12-åringar om deras liv, det pågick under en månad och var extremt roligt!  Jag fick åka runt och hoppa in i olika kompisgäng och sitta och prata med dem om deras liv. Vi pratade om alla möjliga saker, hur deras morgonrutin såg ut, om de blivit svikna/svikit någon, vad de inte berättar för sina föräldrar eller vad de gjorde en vanlig lördag! Väldigt blandat, deras intressen fick styra samtalen. Och sen försökte jag mejsla fram karaktärer och en berättelse av det.

Hur var det att gå från radio till bokform i arbetet med detta?

Det var ganska svårt! Jag har aldrig skrivit en bok, bara manus, och det skiljer sig ändå ganska mycket! Men jag tycker att min ljuddrama-bakgrund hjälpte mig. När man gör ljuddrama gestaltar man mycket med hjälp av ljud, och det försökte jag översätta till ord.

Hur skriver man om och för unga utan att det känns Fake?

Bra fråga! Dels tycker jag research-biten är extremt viktig, häng med målgruppen! Sen under tidens gång gillar jag att bolla uttryck och sånt med målgrupp igen, tex ”vara på g med någon” hade jag med i näst sista versionen men det fick strykas. Men sen har jag väl insett att det allra viktigaste är att man försöker skriva karaktärer man själv tror på. Mycket av de stora grejerna unga tänker på idag är samma som när jag var tonåring, tänker att det är viktigt att inte trassla in sig i att tonåringar idag är utomjordingar man ska vara rädd för!

Kommer vi att få se mer av Eddie, Ziggy och Kian framöver?

Det finns tre säsonger av Fake att lyssna på i poddformat! Varje säsong följer tre karaktärer men alla går i samma klass och finns med i varandras berättelser. Så gillar man den här boken finns det väldigt mycket ”extramaterial” att njuta av!

Kommer du ihåg någon egen upplevelse från 12 årsåldern kring vänskap, svek och lojalitet? När det inte riktigt blev som du hade tänkt?

Tänker spontant på en gång när min bästis fyllde år. Vi var båda med i ett kompisgäng som under en period hade väldigt mycket drama. Jag och min bästis hade alltid varandras rygg, vilket var otroligt skönt i det lite skakiga gänget. Till hennes födelsedag skulle jag göra en film, pga gjorde filmer om allt och alla under denna tid. Tanken var att jag skulle intervjua folk i smyg om henne och sen sätta ihop det till en hyllningsfilm. Men min bästis såg mig när jag skulle intervjua en i gänget och när hon frågade vad jag hade gjort så ljög jag, det var ju en överraskning. Hon fick panik och tänkte att hon höll på att bli lämnad. Hon frågade till och med varför jag ljög och jag blev helt ställd. Minns att det var riktigt konstig stämning mellan oss, tills hon fick presenten!! Då blev vi vänner igen och det är vi faktiskt fortfarande.

Om Astrid Mohln

Astrid Mohlin är bosatt i Malmö och har skrivit flera populära ljuddramaserier för Barnradion bl a Sommarlovsmysteriet och Ily samt 2023 års julkalender "Tjuven på Nikolaus läroverk" och som bl. a vunnit guld i New York Festivals Radio Awards.