Bonnier Carlsen, 2023-07-03

Avslutande delen i ett storslaget fantasyäventyr

I Alba och asablotet, den avslutande delen i serien om landet Bortom, har spelplanen förändrats helt och därmed tätnar spänningen. lba Vanadis är försvunnen och landet Bortom står inför en avgörande strid.

I skogarna samlas trollstammarna för att planera uppror och över Sessrumners torn flyger Nattramnens svarta korpar. Mitt mellan lojaliteterna står Alba och hennes vänner. De tvingas välja sida, medan kärlek och släktband sliter dem isär. Men lyckas de hitta tillbaka till varandra, eller ärvs de vuxnas konflikter vidare till landets unga krigare?

En episk saga om ont och gott, rätt och fel och vem du egentligen är när alla masker faller.

"Tanken med böckerna om landet Bortom var att de skulle lukta Astrid Lindgren, smaka Tolkien, likna John Bauer och kännas som Harry Potter."

Vi fick några minuter med Mårten Gisby, en av författarna till serien.

Grattis till den tredje och avslutande delen i trilogin om Alba. Hur känns det att lämna hela det här världsbygget åt läsarna nu?

Tack! Det är en underbar tanke att det finns läsare därute som vill vara kvar i Bortom. De får nu utforska kartorna och hitta egna äventyr, och söka efter teorier och gömda budskap mellan raderna. Kanske föds det nya berättelser och nya världar ur det.

Vad har varit viktigt i skapandet av trilogin?

Foto: Stefan Tell

Att varje bok i serien skulle göra världen större, karaktärerna djupare och  mysterierna mer komplexa. Och att allt skulle hålla samman som en berättelse i tre delar. Läser du om bok 1 så kommer du hitta planteringar och ledtrådar som inte följs upp förrän bok 3.

Vilka är era fantasyförebilder?

Tanken med böckerna i Landet Bortom var att de skulle lukta Astrid Lindgren, smaka Tolkien, likna John Bauer och kännas som Harry Potter.

Ser du någon läsare framför dig vid skrivandet? Vem är det i så fall?

Jag kan inte skriva för någon annan läsare än mig själv. Jag måste själv älska berättelsen jag skriver, annars skulle jag aldrig hålla ut. Bortom-trilogin är inte bara en berättelse för 12-åriga Mårten, utan de är böcker som jag själv skulle vilja läsa idag. Kanske är det därför även vuxna verkar tycka så mycket om böckerna.

Också i serien

Alba och Nattramnens grav står landet Bortom på randen till ett krig. Alba Vanadis tvingas ta sig ner i de mörkaste vättehålorna, över snötäckta slagfält och till magiska gejsrar i jakten på Nattramnen, en uråldrig asamagi som kan vara hennes enda hopp att återta Brisingasmycket från Åskmakaren.

Alba och landet Bortom

Nominerades till Slangbellan

lba lever med sin farbror Odd i den lilla staden Värend. Hon blir vän med Idun som bor på Björkagård, och får av hennes faster Siri lära sig om växter och djur, men även naturmedicin, runor och uråldriga formler. På gården sker märkliga saker: djuren beter sig inte som djur brukar, en liten figur stryker omkring, och i jordkällaren finns en sten med främmande tecken. Varför har Siri kommit till Värend? Och varför blir Odd arg när han får höra om Siri? När Björkagård visar sig vara ingången till en annan värld bestämmer sig Alba för att ta reda på sanningen.

Lyssna på låten!

Mårten och Henrik Foto: Stefan Tell

Mårten Gisby och Henrik Johansson arbetar tillsammans med att utveckla film och tv-serier. De har skapat serien Landet Bortom tillsammans och tanken är att utveckla serien för tv/film.