Bonnier Carlsen, 2021-09-23

Foto: Stefan Tell

Barnboksförfattaren Ulf Nilsson är död

En av våra mest älskade barnboksförfattare Ulf Nilsson har avlidit. Bland hans drygt 140 böcker återfinns bilderboksklassiker som Adjö, herr Muffin, Älskade lilla gris, Lilla syster Kanin och Alla döda små djur. Ulf Nilsson blev 73 år och avled efter en tids sjukdom.

Eva Dahlin, litterär chef på Bonnier Carlsen:

– Det är med stor sorg och saknad vi på Bonnier Carlsen tänker på vår fantastiska författare och vän. Med storslagna sagor, svindlande sorgligheter och hisnande äventyr, har Ulf Nilsson försett oss alla med fantastisk barnlitteratur i över fyrtio år. Vi minns hans stora värme och osvikliga nyfikenhet på livet. Ulf har sagt: ”Jag vill gärna skriva om vardagliga saker och skildra hur stort det är för ett barn”. Grisar, mullvadar, marsvin, förvirrade farmödrar, rädslor och kaniner – litet och stort har genom Ulf förvandlats till litteratur för de yngsta att minnas hela livet.

Daniela Villa, förläggare:

– Ulf Nilssons berättelser genomsyras av empati, tröst, klokskap och en lågmäld humor – egenskaper som också väl beskriver Ulf som person. Han har lärt oss att tillsammans kan vi klara av det svåraste, och hans trösterika böcker kommer leva vidare länge än.

Ulf Nilssons böcker har översatts till en mängd olika språk och har dramatiserats för scen och film. Han har samarbetat med flera av Sveriges främsta illustratörer som Eva Eriksson, Anna-Clara Tidholm och Stina Wirsén. Ulf Nilsson har tilldelats Augustpriset två gånger, Astrid Lindgren-priset, Svenska akademiens barnbokspris, Expressens Heffaklump, Nils Holgerssonplaketten, Din bok – vårt val, Barnens bokjury, Maria Gripe-priset, med flera.

Våra tankar går till familjen och de närmast sörjande.

För mer information, kontakta:

Jenny Helldahl, jenny.helldahl@bonnierforlagen.se, 076-526 09 80