Bonnier Carlsen, 2021-01-20

Bengt Ohlsson barnboksdebuterar

Författaren Bengt Ohlsson barnboksdebuterar med Pengarna, en roman för mellanstadieåldern om krocken mellan dröm och verklighet. Utgivningsdag är 15 mars.

Pengarna handlar om Henrik som en dag hittar en portfölj i ett dike. Han blir nyfiken på vad den kan innehålla, tar med den hem och bryter upp låsen. Den visar sig vara full av sedelbuntar! Han bestämmer sig för att inte säga något till någon och håller väskan gömd i sitt rum. Plötsligt kan Henrik köpa allt han vill, både till sig själv och andra. Men trots alla möjligheter som uppenbarar sig känns det inte riktigt bra. Pengarna är en bok om att få tillgång till allt man önskar sig och om hur det kan bli till en mardröm. Om krocken mellan dröm och verklighet, om hur tungt det kan vara att bära på en hemlighet.

Bengt Ohlsson:

– Det har varit en lätt och lustfylld arbetsprocess att skriva Pengarna. Jag kände aldrig att jag behövde förställa mig eller förenkla eller ”förbarnsliga” min berättelse. Och det är förstås idiotiskt att utgå från att barn inte hyser komplicerade och sammansatta känslor inför saker och ting. Det är klart de gör! De har bara inte hittat ett språk för det än. Och där kanske de har hjälp av litteraturen. Kanske finns det också en utbredd föreställning om att barnböcker måste vara uppbyggliga och äppelkäcka och uppfostrande. Men jag tror att barn, precis som vuxna, klarar av berättelser som har mörka stråk. Och kanske rentav behöver dem.

Om Bengt Ohlsson

Foto: Sara Mac Key

Med Gregorius fick Bengt Ohlsson 2004 års skönlitterära Augustpris. 2011 nominerades han återigen till Augustpriset för romanen Rekviem för John Cummings. Hans senaste romaner är De dubbelt så bra (2018), Min perfekta man (Bonnier Bookery, 2019) och Midsommarnattsdrömmar (2020). Han är sedan 1988 krönikör i DN och programleder tillsammans med Liv Strömquist programmet Allvarligt talat i Sveriges radio.

Presskontakt:

Jenny Helldahl • Kommunikationsansvarig Bonnier Carlsen • 08-696 80 78, 076-526 09 80 •
jenny.helldahl@bonnierforlagen.se