Bonnier Carlsen, 2020-05-26

Bergsklättraren – tredje delen i den spännande Legenden om ögonstenen

Legenden om ögonstenen närmar sig sin upplösning, och spänningen skruvas upp ytterligare. Tidigare i år utkom de två första böckerna i serien: Pärlfiskaren och Fågeltämjaren. När den tredje delen Bergsklättraren slutar är insatserna skyhöga. Karin Erlandsson skriver mörk slukarfantasy.

Foto: Juha Törmälä

Sneglat på Astrid Lindgren

Karin Erlandsson skriver mörk slukarfantasy.  Hon väjer inte för att skriva om mörker i sin bokserie. – Det här är en fråga jag funderat mycket på. Särskilt den andra delen i serien, Fågeltämjaren, är mörk. Jag tror att barn mycket väl är medvetna om hemskheter i världen, och att inte bekräfta det i böcker är att både göra dem en björntjänst och att vara falsk. Jag har sneglat på Astrid Lindgren, hon vågade verkligen vara mörk då det behövdes, säger Karin Erlandsson i en intervju.

Karin Erlandsson om handlingen i bokserien som fångat mellanstadiebarnens hjärtan:

– Miranda är den skickligaste pärlfiskaren av alla och bestämmer sig för att bli den som hittar den mytomspunna pärlan ögonstenen. Det sägs att den som hittar ögonstenen aldrig mer behöver längta, då får man allt man någonsin längtat efter. Men om man bestämmer sig för att leta utan att hitta den, kommer man aldrig mer att sluta längta efter den, man blir besatt. Med i jakten får Miranda Syrsa som pratar i ett, och precis som Miranda blivit av med sin högra arm i en olycka med en roshaj.

Produktiv författare

Karin Erlandsson är bosatt i Mariehamn med sin man och barn. Hon har tidigare jobbat som kulturredaktör på tidningen Nya Åland. Med barn- och ungdomsromanen Pärlfiskaren (2017) vann hon Schildts och Söderströms tävling ”Berättelsen är bäst” samt Runeberg junior-priset 2018. Samma år nominerades även boken till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

Pärlfiskaren är den första delen i succén Legenden om ögonstenen, en serie som fortsätter med böckerna Fågeltämjaren, Bergsklättraren och avslutas med Segraren. Innan Legenden om ögonstenen har Karin Erlandsson bland annat skrivit Minkriket(2014) som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Hon har även skrivit deckarna Missdåd (2016) och Pojken (2018).

"En bra berättelse är en bra berättelse, oavsett om den är ämnad för vuxna eller för barn"

Karin Erlandsson nomineras till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020 för Segraren– den fjärde och avslutande delen i serien Legenden om ögonstenen. Prismottagaren offentliggörs under Nordiska rådets prisceremoni i Reykjavik den 27 oktober 2020.

Böckerna är ganska mörka emellanåt. Hur hemsk tycker du att man kan vara i barnböcker?

– Det här är en fråga jag funderat mycket på. Särskilt den andra delen i serien, Fågeltämjaren, är mörk. Jag tror att barn mycket väl är medvetna om hemskheter i världen, och att inte bekräfta det i böcker är att både göra dem en björntjänst och att vara falsk. Jag har sneglat på Astrid Lindgren, hon vågade verkligen vara mörk då det behövdes.

Om Bergsklättraren

Ögonstenen är inne i berget, djupt inne, den är så långt borta att jag knappt hörde den. Men den hörde mig, den hörde hornet och den svarade Den norra hamnstaden ligger i ruiner och Iberis har lämnat rädsla och elände i sina spår. I hopp om att ta ögonstenen och makten ifrån henne beger sig Miranda, Syrsa och Lydia upp i bergen i den östra regionen. De trotsar bergsfolkens och luftens kyla och tar sig hela vägen in i bergets mörker. Där får deras uppdrag följder de inte kunnat föreställa sig.

”Grattis till dig som har det här äventyret framför dig!” Martin Widmark om Pärlfiskaren