Bonnier Carlsen, 2023-11-01

Foto: Stefan Tell

Bland möss och människor – En kväll till minne av Ulf Nilsson

Den 17 oktober anordnades en kväll för att hedra Ulf Nilsson och hans gärning inom barnlitteraturen och barnkulturen. Initiativtagare till kvällen var Lotta Olsson.

Panelsamtal, föredrag, uppläsningar och intervjuer med tecknare, forskare, kritiker och författarkollegor varvades med musikframträdanden och filmklipp. Det blev en varm och minnesvärd kväll helt i Ulf Nilssons anda!

Ann-Marie Körling om kvällen

En storslagen liten tröstebok för alla åldrar

Ulf Nilssons sista bok blev Kära hälsningar från Döden och den färdigställdes under hans sista tid i livet. Här funderar Ulf Nilsson över hur vi föreställer oss döden och hur den påverkar oss. Med boken vill han förmedla en mer försonande och trösterik bild.

Stina Wirséns kompletterar boken med sagolikt vackra illustrationer i flödande akvarell – lika magnifika som livet självt. Läs en intervju med Stina om arbetet med boken.

Se Monica Lindberg boktipsa i Go'kväll (26:33 in i inlägget)

Sagt om boken

"... en allåldersbok, eller en presentbok /.../ återhållsamt poetiska tanketext/.../ Allt medan färgerna går från grått och mörkblått, till en livsbejakande röd och en vacker näckrosrosa. Och så småningom tillbaka igen, dock till en turkos, mer vilsam och försonlig nyans/.../ en konstnärlig bearbetning av det vi människor vet så lite om." Alexandra Sundqvist, Dagens Nyheter

"Syftet är att prova nya, mindre skrämmande, bilder av döden. 'Och finna den bild som går att leva med. Och somna med.' Inte idylliskt men annorlunda. Wirséns bilder är drömska, bryter av en del otäckheter och ger plats för egna tankar. Det är på alla sätt en fin bok /.../ Bilderbok (från 6 år)." Urban Jarvid, Ystads Allehanda