Bonnier Carlsen, 2024-06-12

Illustration: Elsa Beskow

Blomsterfesten på Junibacken i Stockholm

Blomsterfesten i täppan, Hattstugan, Tomtebobarnen, Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin och många fler ... Elsa Beskow, en av våra mest älskade klassiska barnboksskapare, föddes i Stockholm för 150 år sedan. Hon både skrev och illustrerade – hennes bilder dominerade bilderbokskonsten under närmare femtio år.

Junibacken och Bonnier Carlsen firar 150-årsjubileet med sommarutställningen Blomsterfesten.

Kajsa Medin Hansen, vd på Junibacken:

– Allt vi gör på Junibacken utgår från vårt yttersta mål: Att tända gnistan till livslång läsning. Med barnboken som källa vill vi visa vägen till magin mellan sidorna och det är vår nya utställning ett bra exempel på då vi välkomnar våra besökare att bokstavligen kliva in i de fantastiska fantasivärldar som Elsa Beskow skapat i sina böcker.

Utställningen är inspirerad av boken Blomsterfesten i täppan där lilla Lisa får besök av midsommarfen som kommer för att hälsa från alla blommorna att hon är välkommen till deras midsommarfest i täppan. Och likt den lilla flickan får Junibackens besökare i utställningen bli en del av Elsa Beskows värld där man får pyssla och förundras över hur liten man är i jämförelse med de överdimensionerade svamparna, blommorna och växterna.

Sommarutställningen Blomsterfesten på Junibacken är skapad av scenograferna Maria Häggqvist och Kim Bergqvist från Junibackens Ateljé.

Utställningen i paviljongen på Junibacken är öppen 20 juni – 1 september.

Mer information och entrébiljett

Stor inspirationskälla

Fram till sin bortgång 1953 hade Elsa Beskow skapat ett fyrtiotal egna böcker samt illustrerat många därutöver. I Elsas bildvärld spelar naturen en viktig roll. Den är  är fylld av detaljrika och omsorgsfullt målade akvareller, svartvita illustrationer, dekorativa ornament och inte minst de svarta siluettbilderna som blev så typiska för henne.

Än idag är Elsa Beskow en stor inspirationskälla för bilderbokskonstnärer – och inte bara i Sverige. Hennes böcker har översatts till femton olika språk och ges fortfarande ut världen över.

Blomsterfesten i täppan utkom första gången 1914 och är en tidlös saga om de vackra blommorna och grönsakerna i trädgården. Lilla Lisa firar en magisk midsommarfest. I en färgsprakande parad anländer blåklockor, pioner, daggkåpor, ängsull, rödbetor, bondbönor och ogräs för att fira midsommar i trädgården.