Bonnier Carlsen, 2022-10-27

Foto: Getty

8 böcker för den som älskar det övernaturliga

Magiska krafter, underliga väsen och oförklarliga händelser. Här har vi samlat boktips på läsning – till fantasyälskaren.

Ylvania: Lysande trädets hemlighet av Ylva Hällen

Stjärnmästaren har vaknat från sin förstening och Masters drottning har flytt i panik. Men kampen mot ondskan är långt ifrån över. Plötsligt är det upp till de fyra barnen i Väktarstjärnan att rädda landet. För att lyckas måste de söka sig långt tillbaka i Ylvanias historia och de mörka hemligheter som döljer sig där .. Detta är den femte och sista delen i Ylva Hällens och Marcus Gunnar Petterssons älskade fantasyserie om de fyra barnen i Väktarstjärnan som måste vinna kampen mot ondskan i Ylvania.

Ålder: 6-9 år

Köp Lysande trädets hemlighet

Hjärtat i källaren av Micaela Favilla

Aurora hittar något märkligt i höghusets källare. Är det en inlagd rödbeta eller är det i själva verket ett hjärta?  I det ögonblick hon  plockat upp den röda, bultande klumpen börjar märkliga saker hända. Det är som om en främmande kraft börjar styra Aurora mot just det som hon är räddast för … Een varm, rolig och samtidigt läskig historia om att inte våga – och vad som händer om man gör det ändå.

Ålder: 9-12 år

Köp hjärtat i källaren

Det allra viktigaste av Hannah Arrnesen

Vad skulle hända om barn hade lika mycket makt som vuxna? Leyla tror att det skulle det bli fred på jorden och miljön skulle räddas. Problemet är att vuxna inte lyssnar på barn. Gripande om att stå på randen till tonårsvärlden. Men också om drömmen att få sin röst hörd.

Ålder: 9-12 år

Köp Det allra viktigaste

Herrgårdens hemlighet av Elin Säfström

Miranda vaknar av en duns, hon flyger upp ur sängen. Utanför hennes fönster kan hon ana blodspår i snön och hennes grannar som letar efter sin bortsprungna katt… Något står inte rätt till … När Miranda inte heller lyckas hitta sin egen katt, ger hon sig ut och letar överallt i området, hela vägen ut till landsvägen och över åkrarna ända bort till den öde herrgården Sunnanvinda. Men så konstigt, det lyser i fönstren … Herrgården döljer en hemlighet.

Ålder: 9-12 år

Köp Sunnanvinda

Älgkungen av Maria Hellbom

Klara längtar till sommarlovet, för då ska hon åka till hennes föräldrars hembygd. Där ska hon träffa den magiska älgen Reynir som blivit Klaras vän. Men just den här sommaren visar sig vara full av stora äventyr. Det dyker upp hemliga tecken och övernaturliga varelser i skogen. Och det dyker även upp en ny vän längs vägen som kommer att bli just den vännen Klara behöver. För mitt i allt händer det som alla fasat för. Det som inte får hända. Och det är Klara som måste rädda alla. Förtrollande läsning om de djupa skogarnas magi.

Ålder: 9-12 år

Köp Älgkungen

Flickan från jorden av Sara Mauritzon

Uppföljaren till fantasieggande och spännande Silvermannen. Det är natt när en höststorm drar in över Hejdafors. Träden rister och vinden tjuter och det är omöjligt att sova. När Lillo tittar ut genom fönstret syns ett ljus från grannen Tors hus. Och längs gatan skrider en gestalt fram, helt oberörd av stormen. Redan nästa dag händer märkliga saker i utkanten av skolgården och Lillo anar att gudarna från Asgård kommer att behövas igen.

Ålder: 9-12 år

Köp Flickan från underjorden

Spiritus av Linda Åkerström

I Blockbergs förrädiska vildmark berfinner sig Heddy, Rachel och Eli på flykt. Med målet att rädda de ungdomar som fortfarande befinner sig i Vivarum homeus, tyrannen Lucaz mänskliga zoo. Lucaz samarbetar med den mörkaste av alla varelser och för att stoppa honom från att ta över världen måste Hedda bryta förbundet. Det är ett livsfarligt uppdrag, blir hon påkommen straffas hon med döden, eller kanske något ännu värre …Spiritus är den andra boken i den trollbindande fantasyserien Blocksberg. Böcker som både skrämmer och lockar läsaren.

Ålder: Unga vuxna (12+)

Köp Spiritus

Fallet från Eden av E.P. Uggla

Livet bland eliten i Eden är över för Ava. Hon har flyttats ner till Getsemane. Där kallas hon för ”En fallen ängel”, och det är inte en komplimangOm tillvaron i Eden handlade om intelligens, är allt i Getsemane fokuserat på träning och fysisk aktivitet. Andra delen i den  gastkramande dystopin om världen efter en dödlig pandemi.

Unga vuxna

Köp Fallet från Eden

Felet med Eden av E.P. Uggla

Ava, sjutton år vaknar upp från en dödlig pandemi och är en av de äldsta överlevande. Hon har nu hamnat i Eden, en plats som beskrivits som ett paradis, uppbyggt av några av de äldre överlevarna. Men ju mer tiden går framstår Eden som en mer oförsonlig plats, där empati är ett skällsord och alla ställs mot varandra i tävlingar. Ava ställer sig frågande till det mesta. Hur kommer det sig att hon som sällan är bäst har hamnat med eliten? Och hur är det ens möjligt att bygga upp ett nytt samhälle på bara några månader? Något måste vara fel med Eden …

Ålder: Unga vuxna (12+)

Köp Felet med Eden