Bonnier Carlsen, 2022-03-07

Bonnier Carlsen ger ut ukrainsk barnbok och skänker intäkterna till Unicef Sverige

Bonnier Carlsen översätter och ger ut Maja och hennes vänner, en barnbok skriven av Larysa Denysenko och illustrerad av Masha Foya. Intäkterna från boken går oavkortat till Unicef Sverige för att hjälpa barn i Ukraina.

Maja och hennes vänner gavs ursprungligen ut i Ukraina 2017 och berättar om Maja och hennes 16 klasskamrater som alla har olika familjesituationer. Det är en berättelse om vanliga ukrainska barn och deras familjer, och om deras liv i ständigt hot om krig sedan Rysslands ockupation av Krim 2014.

Larysa Denysenko är en välkänd författare, advokat, människorättsaktivist, TV- och radiojournalist och medlem i ukrainska PEN. Maja och hennes vänner skrevs för att belysa hur alla barn har rätt att leva i säkerhet och trygghet, oavsett hur många föräldrar de har, om de är föräldralösa, har skilts från sina föräldrar på grund av krig eller har fått fly från sina hem.

I februari 2022 skrev författaren:

”Jag skrev boken om olika ukrainska barn och deras olika familjer 2017 när Ryssland hade erövrat Krim och tillfälligt ockuperat delar av Donetsk och Luhansk. Jag skriver dessa ord från badrummet i mitt hem i Kyiv i dånet från en rysk angripares eld. Jag kan tänka mig att en av Majas klasskamrater nu ber i ett skyddsrum, en annan skriver ett brev till sin fängslade pappa i Ryssland, och en tredje har redan förlorat en älskad … Krig är alltid mot barn. Med den här texten vill jag skrika till världen att barnen i mitt land behöver internationellt skydd.”

─ Vi vill ge ut Maja och hennes vänner för att uppmärksamma alla barns rätt att växa upp i ett kärleksfullt och tryggt hem, samtidigt som den fruktansvärda situationen i Ukraina är ett exempel på att så inte är fallet för många. Vi hoppas naturligtvis dessutom att vi kan göra en skillnad för barnen i Ukraina genom att skänka bokens intäkter till förmån för Unicef Sverige, säger Ulrika Caperius, förläggare på Bonnier Carlsen.

Maja och hennes vänner har översatts till svenska av David Szybek. Maja och hennes vänner ges ut som tryckt bok och e-bok den 12 april men finns tillgänglig att förbeställa från Adlibris och Bokus redan idag. Bonnier Audio kommer att ge ut berättelsen som ljudbok.

Adlibris, Akademibokhandeln, Bokus och Ugglan sluter också upp och skänker sina intäkter från varje sålt exemplar av boken till Unicef Sverige. Livonia Print i Lettland sponsrar tryckningen samt transport och Lessebo Paper sponsrar med bokens papper. Internationellt ger även finska, polska och brittiska förlag inom Bonnier Books-koncernen, där Bonnier Carlsen ingår, ut Maja och hennes vänner och skänker intäkterna för att hjälpa barn i Ukraina.