Bonnier Carlsen, 2023-06-12

Foto: Magnus Ragnvid

Camilla Läckbergs Super-Charlie blir film

Camilla Läckbergs böcker om superhjältebebisen Charlie ska bli 3D-animerad actionkomedi. Nordisk Film Production står bakom projektet. Jon Holmberg, som tidigare gjort flera Sune-filmer, står för manus och regi. Filmen om Super-Charlie planeras få biopremiär över hela landet julen 2024.

Camilla Läckberg:

 – Jag är så glad för att Super-Charlie ska få liv på den vita duken som svensk superhjältefilm, säger Camilla Läckberg. Super-Charlie och hans familj ligger mig varmt om hjärtat och det kommer att bli superhärligt att få se honom på biografer runt om i landet.

Komplett snabbguide till böckerna om Super-Charlie

Serien om Super-Charlie

Läs mer om filmen

Historien bakom Super-Charlie

Idén bakom Super-Charlie kom till när Camilla Läckberg väntade sitt tredje barn. Under graviditeten började hon berätta historier för de två äldre syskonen om superhjälten Charlie som låg där inne och väntade på att få komma ut. Här berättar Camilla Läckberg och sonen Charlie hur de jobbar fram böckerna tillsammans.

Till skillnad från bokseriens frustrerade bebis är verklighetens Charlie en charmig, fotbollsälskande tioåring. I en småstökig familj får man lätt intrycket av att han dessutom – liksom sitt alter ego – är den som håller koll på saker och ting. Camilla nickar instämmande medan Charlie ansluter i soffan.

Foto: Magnus Ragnvid

Det måste vara den vanligaste frågan du får: hur känns det att ha en egen bokserie?

– Det känns bra, bara kul. De flesta av mina kompisar har koll, men det har aldrig känts pinsamt eller så. När jag var liten släpade jag stora kassar med böcker till alla som gick på mitt dagis.

Vilken är den bästa superkraften som Super-Charlie har?

– Att ha röntgensyn och kunna se genom väggar. Då kan man tjuvkika på folk. Min favoritscen från böckerna är nog när Super-Charlie ser genom väggen i husvagnen att mormor och hennes nya kille pussas.

– Mormor har bortamatch, tillägger Camilla.

Dessa små instick av vuxenreferenser har blivit en viktig del av framgångsfaktorn, menar hon. Det är trots allt inte bara barn som ska bli roade av läsningen.

– Jag menar att det är nyckeln till bra barnböcker. När jag skriver har jag ju två målgrupper – barnet förstås, men också den vuxna som läser. Många glömmer bort det. Det är som när man tittar på nya Pixar- eller Disney-filmer – det finns saker där som barnen inte alls fattar, men föräldrarna greppar referensen och skrattar.

"Ibland leker jag lite och tar med riktigt svåra ord som barnet missuppfattar"

På samma sätt är språket i Super-Charlieböckerna ibland mer avancerat än i andra barnböcker. Camilla ser det som ett sätt att få den som läser att förklara och på sätt utveckla barnens ordförråd.

Utvecklar Super-Charlie tillsammans

Camilla hämtar inspiration till böckerna från familjens verkliga liv. Men allt stämmer inte – eftersom Charlies pappa Martin Melin är polis, har även pappan i böckerna fått fortsätta med sitt yrkesval. Camillas nuvarande make, MMA-fightern Simon Sköld, har därmed inte tagit sig in i intrigerna ännu.

– Nej, han fick vara med i Lejontämjaren istället. Så han är nöjd, säger Camilla med ett snett leende.

"Barnet är smartare än föräldrarna"

Eftersom Charlie är huvudperson är han också delaktig i hela processen när det gäller att skapa nya manus till böckerna. Det är tydligt att de är vana vid att jobba ihop.

Som en av landets mest framgångsrika författare kan Camilla Läckberg aldrig vara helt säker på om det är hennes eget namn eller berättelserna i sig som gör att folk tar till sig Super-Charlie. Därför är det extra roligt att barnböckerna säljer bra i länder som Polen, Ryssland, Kina och Frankrike.

– Kina är det mest otippade. Jag har träffat ett kinesiskt fan. Det var läraren på hennes barns förskola i Kina som hade introducerat dem för Super-Charlie. I övrigt hade hon aldrig hört talas om mig, så det kändes rätt häftigt. Jag tror alla kan uppskatta friheten och fantasin. Och att barnet är smartare än föräldrarna, det tror jag är den viktigaste orsaken till att folk gillar Super-Charlie.