Bonnier Carlsen, 2021-09-06

Carl von Linné-plaketten till Rasmus Åkerblom och Erik Svetoft

Rasmus Åkerblom och Erik Svetoft belönas med utmärkelsen Carl von Linné-plaketten 2021 för bästa fackbok för barn eller ungdomar för boken Underverkligheten.

Juryns motivering:

Rasmus Åkerblom bjuder redan i titeln in oss i en förunderlig värld där naturvetenskapen görs synlig i vår vardag. Det börjar med en tvål, som leder läsaren mot den oändliga rymden. Med humor och ett personligt tilltal låter Åkerblom oss även upptäcka våra egna inre universum. Texten samspelar väl med Erik Svetofts illustrationer och tillsammans lockar den läsaren in i vetenskapen. Boken famnar det stora och oförklarliga, och låter det förenas med det lilla och enkla på ett poetiskt vis.  Dess omfattande innehåll till trots är boken i ett hanterbart format som lämpar sig väl till att såväl läsa själv eller att få lyssna till. Författaren och illustratören tilldelas utmärkelsen för sitt verk som väcker läsarens nyfikenhet för naturvetenskap.

Om Underverkligheten:

Blunda och se

Upptäck hur allt hänger ihop

När vetenskapen blir magisk!

Under den vanliga verkligheten gömmer sig atomprickarna, tvål-ålarna och allt det som får världen att fungera. Och den som kan se Underverkligheten förstår alltihop. varför himlen är blå, varför man blir sjuk av virus och varför man helst inte ska trilla in i svarta hål.

I sin första bok bjuder Rasmus Åkerblom på vetenskap för hisnande högläsning. Du som lyssnar kan blunda och se – samtidigt.

Erik Svetoft visor oss Underverkligheten i storslaget pillriga och finurliga bilder.