Bonnier Carlsen, 2020-06-11

Foto: Stefan Tell

David Sundin är en av årets Sommarvärdar i P1

David Sundin är före detta copywriter och skribent, numera manusförfattare, komiker, skådespelare, programledare och barnboksdebutant. Den 1 september utkommer Boken som inte vill bli läst.

Den 22 juni sommarpratar han i P1. David är intresserad av jakt och samlar på små platsgubbar. Så här presenterar han sig inför sitt Sommar i P1:

"Delar man upp en persons liv i mindre delar blir det till exempel uppväxten, skolåren, yrkeslivet och pensionen. Fortsätter man bryta ner och bryta ner så återstår till slut små, små delar av liv, små korta historier, det som kallas för anekdoter. En del är förmodligen meningsfulla och säger något om personen och andra är totalt meningslösa.Vilka anekdoter som är vilka lämnar jag helt och hållet upp till er."

Hela listan på årets Sommarvärdar

Boken som inte ville bli läst speglar att David Sundin definitivt har barnasinnet kvar, något han även visat genom sin medverkan i TV-program som Bäst i Test och Sommarskuggan. I höst är han även aktuell med standup-föreställningen Nya Svenska Ord samt i rollen som Harry i långfilmen Se upp för Jönssonligan.

David Sundin om boken

Eftersom boken inte vill bli läst så kommer den att krångla och krumbukta. Bokstäverna gömmer sig, boken försöker stänga sig och den utsätter den som läser högt för saker som ska få den att lägga ifrån sig boken. I ett stycke har till exempel alla r förvandlats till u, i ett annat stycke används extremt ovanliga ord och vid ett tillfälle förvandlas boken till en ratt som den vuxne tvingas styra med. Bokens interaktivitet gör att varje lästillfälle blir unikt.

– Jag älskar att läsa för mina barn och har tänkt mycket på hur man kan bjuda in till lite samarbete mellan uppläsaren och lyssnaren. När ett barn väljer att få Boken som inte ville bli läst uppläst för sig tvingas den vuxna att kanske tassa en liten bit utanför sin komfort-zon och bli kreativ, lekfull och att säga saker som kanske annars glöms bort – som till exempel ”jag älskar dig", säger David Sundin.

Boken som inte ville bli läst är en hyllning till gemenskapen som uppstår vid högläsning. Den är också en hyllning till den fysiska boken som format. Eftersom berättelsen involverar bokens fysiska form kommer den inte att finnas som e-bok eller ljudbok. För att det i de formaten inte går att förmedla samma upplevelse av boken – och för att boken helt enkelt inte vill.