Bonnier Carlsen, 2020-12-02

Foto: Stefan Tell

David Sundins barnboksdebut slår rekord – följer upp med ljudbok

David Sundins barnboksdebut "Boken som inte ville bli läst" har på kort tid fått oanad respons och framgång. Den har redan sålt i mer än 50 000 exemplar och kan trots bara tre månader i handeln bli den barn- och ungdomsbok i fysisk form som kommer att ha sålt mest 2020.

–Jag har börjat förstå att det här är helt otroliga siffror och det är såklart jättekul, men vad som är långt mer fantastiskt är all den respons jag har fått. Barn och vuxna som kommit närmre varandra genom boken, barn som skrattat, gråtit och framförallt – börjat läsa, säger David Sundin.

Nu följer han upp succén med Ljudboken som inte ville ta slut som släpps 16 december, lagom till julhelgen.

–Det är en ljudbok i samma anda. Som befinner sig i lite samma värld som den fysiska boken. En ljudbok som helt enkelt inte vill ta slut och kommer att ... pågå. Och förmedla en massa känslor. Jag är väldigt glad att kunna ge ut den i en tid då många befinner sig hemma – kanske ännu mer just detta år, säger David Sundin.

Sagt om Boken som inte ville bli läst

"När vi läste första versionen av den här berättelsen högt under ett manusmöte, skrattade vi så mycket och länge att folk undrade vad det var som pågick där inne i rummet. Vi behövde inte fundera jättelänge på om det var något vi ville ge ut." Karin Lemon, förläggare Bonnier Carlsen

"Jag kan inte minnas när vi senast, om någonsin, sett en debut som detta faktiskt. Och det är väldigt kul att det sker just nu när det debatterats om barns minskande läsning och bokens ställning. Det här är en bok som verkligen är en hyllning till boken och att läsa tillsammans. En bok som inte bara är sanslöst rolig; den är viktig också." Mattias Fyrenius, förlagschef och publicistisk chef Bonnier Carlsen

Om David Sundin

David Sundin är före detta copywriter och skribent, numera manusförfattare, komiker och skådespelare. Han har den senaste tiden medverkat i TV-program som Bäst i Test, Sommarskuggan, Melodifestivalen och Framtiden runt hörnet. Han är just nu även aktuell i rollen som Harry i långfilmen Se upp för Jönssonligan.