Bonnier Carlsen, 2020-12-17

De är årets mest sålda böcker på Adlibris

Nu har Adlibris avslöjat vilka böcker som sålt mest under det gångna året. Boken som inte ville bli läst av David Sundin är Årets mest sålda bok alla kategorier och även Årets mest sålda barnbok 0–6 år. Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins blev årets mest sålda ungdomsbok.

Om Boken som inte ville bli läst

Komikern och tv-profilen David Sundins Boken som inte ville bli läst är en humoristisk bilderbok för alla barn som behöver hjälp av vuxna eller andra läskunniga för att läsa sina böcker. Eftersom den här boken absolut inte vill bli läst så kommer den att krångla och krumbukta sig till barnens stora glädje: bokstäverna försvinner, boken försöker stänga sig, brännas och utsätta den som läser högt för allt möjligt bus för att förmå den att lägga ifrån sig boken.

Boken som inte ville bli läst är en hyllning till gemenskapen som uppstår vid den där stunden, kanske vanligtvis vid läggdags, när en läskunnig läser högt för en eller flera personer som fortfarande fascineras över hur krumelurerna mellan pärmarna kan innehålla alla de där sagorna och figurerna. Eftersom boken uppmanar till samspel och samhörighet mellan uppläsare och lyssnare kommer den inte att finnas som e-bok eller ljudbok, för att det i dessa media inte går att förmedla samma upplevelse – och för att boken helt enkelt inte vill! När barnet väljer att få "Boken som inte ville bli läst" uppläst för sig, tvingas också den vuxna att kanske tassa en liten bit utanför sin komfortzon och bli kreativ, lekfull och säga sånt som kanske annars glöms bort. Som till exempel ”Jag älskar dig”.

Boken som inte vill bli läst har nyligen utkommit som ljudbok – Ljudboken som inte ville ta slut.

Om David Sundin

David Sundin är före detta copywriter och skribent, numera manusförfattare, komiker, skådespelare och programledare (senast för Melodifestivalen). Boken som inte ville bli läst speglar att David Sundin definitivt har barnasinnet kvar, något han även visat genom sin medverkan i TV-program som Bäst i Test och Sommarskuggan. I höst är han även aktuell med standup-föreställningen Nya Svenska Ord samt i rollen som Harry i långfilmen Se upp för Jönssonligan.

Om Balladen om sångfåglar och ormar

Det är morgonen inför slåtterdagens ceremoni, som kommer inleda da de tionde hungerspelen. I huvudstaden förbereder sig artonårige Coriolanus Snow inför sitt uppdrag som mentor i spelen. En chans att återfå berömmelse och inflytande. Den en gång så mäktiga ätten Snow har nämligen sjunkit ner i en djup ekonomisk kris, och nu hänger hela familjens framtid på Coriolanus möjlighet att charma, utmanövrera och besegra sina klasskamrater. Så att just hans spelare går vinnande ur hungerspelen. Men oddsen är emot honom. Han blir tilldelad det förnedrande uppdraget att vara mentor åt en flickspelare från Distrikt 12, sämst av de sämsta. Deras öde ligger nu i varandras händer.

Med Balladen om sångfåglar och ormar tar Suzanne Collins upp viktiga och ständigt aktuella frågor om auktoritet, våldsanvändning och vad som egentligen definierar att vara människa.