Bonnier Carlsen, 2020-09-04

De är nominerade till Crimetime Award Årets barndeckare 2020

Sveriges största deckarfestival Crimetime delar för sjätte året ut det stora deckarpriset Crimetime Award. Priset delas i år ut i fyra kategorier. Nu är nomineringarna till Crimetime Award Årets barndeckare officiella.

Bland de nominerade är Ola Lindholm, Johan Lindqvist och Kevin Olberg för Kung Pow-böckerna Game over och Ett levande vapen samt  Jacob Wegelius för Den falska rosen.

Nomineringen lyder:

"Action, humor och skickliga agenter som räddar världen. Här har vi en fartfylld serie som vi vet att barnen fullkomligt älskar. Förståeligt, för vem kan motstå smarta kids, en tokig spelgalen mästare och onda skurkar som måste bekämpas? Vi gillar det moderna anslaget och flörten med mobil- och tv-spelsvärlden. De korta kapitlen fyllda med härlig humor slutar i hisnande cliffhangers som skapar ett driv och föder en läsglädje – även hos barn som annars inte läser så mycket."

Jakob Wegelius för serien om Sally Jones med boken Den falska rosen

Nomineringen lyder:

"En mustig, välskriven och actionrik saga med vackra illustrationer som inte liknar något annat i sin egen genre, och som välförtjänt vunnit flera priser tidigare. Dessutom uppfriskande med en författare som vågar lita på sin historia – och sina läsare. För det är en snårig historia med en mängd originella figurer, med ett vackert språk som inte väjer för smala facktermer. Vi älskar att befinna oss i det här universumet, där det både finns svärta och ondska, men också kärlek och en vänskap som övervinner allt. Aldrig hade vi väl trott att vi skulle känna så mycket för en apa." 

Här röstar du på din favorit

Om Kung Pow

Game over

Århundradets spel är här! Världens starkaste AI-program, Wasabee, har utmanat hela mänskligheten på ett slutgiltigt game. När Wasabee förvandlar varje fordon, varje maskin och varenda dator till ett dödligt vapen står Sam, Aisha och Mästare Ju inför en fasansfull motståndare som finns överallt! Kommer Sam besegra de gigantiska robotarna i Seoul? Kommer de hinna rädda världen innan det är försent? Men viktigast av allt; kommer Mästare Ju att överleva sin spelabstinens när han förbjudits att använda sin mobil?

Ett levande vapen

Bokserien Kung Pow handlar om tolvårige Sam som har tränats upp till att bli en av världens starkaste och skickligaste agenter. Tillsammans med Kung Pow-mästaren Ju och datageniet Aisha utgör de Avdelning 33 på internationella polisens högkvarter. Deras uppdrag: sätta käppar i hjulet för världens onda krafter. I den fristående tredje delen i serien, Kung Pow. Ett levande vapen, har en av världens farligaste brottslingar, Papegojan, lyckats storma Brasiliens högsta skyskrapa och tagit gisslan högst upp i byggnaden. Han kräver mångmiljardbelopp, annars så kommer han spränga hela skyskrapan med gisslan kvar inuti...

Om Den falska rosen

Den falska rosen handlar om fartyget Hudson Queens gåtfulla historia. Sökandet efter sanningen leder skutans besättning – maskinisten Sally Jones och skepparen Henry Koskela – till Skottland och staden Glasgows undre värld. Där tar deras resa en ödesdiger vändning. För Sally Jones står till slut själva livet på spel. Den Falska rosen är en fristående fortsättning på de Augustprisbelönade böckerna Legenden om Sally Jones och Mördarens apa.