Bonnier Carlsen, 2024-01-18

De är vinnarna i Den stora läsutmaningen 2023

Rekord har slagits i Sveriges största lästävling! Närmare 45 000 fjärdeklassare läste 1 078 291 timmar under hösten när de tävlade i Den stora läsutmaningen. Eleverna har i genomsnitt läst 20 minuter om dagen. Grattis och hurra alla läsutmanare!

Vinnare i Den stora läsutmaningen

Allra mest läste eleverna i Klass 4b på Rosendalsskolan i Linköping – med ett snitt på 1 timme och 28 minuter om dagen. De koras till vinnare och belönas med en klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby.

Renate Murken, klasslärare 4b, Rosendalsskolan i Linköping:

– När jag presenterade tävlingen för eleverna förklarade jag att alla som läser är vinnare även om man inte vinner själva tävlingen. Läsningen tar oss med på magiska resor i både fantasin och verkligheten, språket och livet blir rikare. När jag fick veta att vår klass hade vunnit svämmade mitt hjärta över av stolthet.

Årets vinster är:

  • Årets 1:a pris Klassresa till Astrinds Lindgrens Vimmerby
  • Årets 2-3:e pris: Klassresa med Nelly Rapp
  • Årets 4-10:e pris: Klassfest med Harry Potter
  • Jurypriset Årets läsresa: Klassbesök på LasseMajas Deckarhus i Linköping
  • Årets bonuspriser: Författarbesök och böcker

Den stora läsutmaningen är ett initiativ av Adlibris, Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen och Natur & Kultur. Syftet med läsutmaningen är att skapa ökad läskondis och få läsning att bli en vardagsvana.

Samarbetspartners är Astrid Lindgren Company, SJ , Skandias stiftelse Idéer för livet,  SF Studios,  Astrid Lindgrens värld, Författarcentrum Öst, LasseMajas Deckarhus i Linköping, Astrid Lindgrens Näs, Filmbyn Småland och Litteraturnod Vimmerby.

Den stora läsutmaningen får stöd och idéer av en Advisory Board bestående av Martin Widmark, Marie Trapp, Anne-Marie Körling, Marlen Eskander och Mats Myrberg.

Yankho Kamwendo, tävlingsledare i Den stora läsutmaningen 2023. Medverkande författare: Petrus Dahlin, Kristina Ohlsson och Frida Nilsson.