Bonnier Carlsen, 2020-10-12

Foto: Destination Uppsala

De har tilldelats Våga Vara Snäll-stipendiet 2020

I dag den 12 oktober är det författaren Gösta Knutssons födelsedag och precis som tidigare år är det också dagen när Våga Vara Snäll-vinnarna tillkännages. Stipendiet består av ett prisbasbelopp, i år på 47 500 kronor, som kommer att delas mellan vinnarna. Stipendiet består av ett prisbasbelopp, i år på 47 500 kronor, som kommer att delas mellan vinnarna. – Det är två värdiga vinnare som på olika sätt bidragit till barns förståelse för allas lika värde, säger Mats Fromme, vd för Sagogränd som förvaltar rättigheterna för Pelle Svanslös.

Pelle Svanslös Våga Vara Snäll-stipendium delas i år av två vinnare:

  • Näsbyskolan i Kalix
  • Kulturföreningen Mums för sitt projekt ”Bland drakar och dragqueens"

Juryns motiveringar:

Kulturföreningen Mums och deras projekt ”Bland drakar och dragqueens” möts dragshowens glittrande könsöverskridande och sagornas fantasivärld. Det blir ett kraftfullt möte som visar att alla människor är lika mycket värda och en interaktion mellan barn och normbrytande sagoberättare som på ett konkret sätt lär barnen att respektera olikheter. 

Näsbyskolan i Kalix har tillsammans med barnen på ett snillrikt vis undersökt, dokumenterat och dragit slutsatser om allas lika värde samt fått bevis på den positiva utveckling som sker med människor i sin omgivning när man vågar vara snäll!

Vill skapa en magisk och engagerande resa som väcker läslust

Foto: Olov Karlsson

– Det känns verkligen fantastiskt! Jag och dragartisterna som är med i projektet är stolta över att vårt projekt lyfts fram i detta anrika sammanhang, säger Petter Wallenberg från Kulturföreningen Mums. Petter har skapat och utvecklat sagoprojektet ”Bland drakar och dragqueens” som går ut på att dragshow-artister läser sagor för barn på bibliotek och förskolor i hela Sverige. Konceptet har blivit en succé.

– Vi vill skapa en magisk och engagerande resa in i sagornas värld som väcker läslust på ett lekfullt sätt. Våra sagostunder skapar möten där alla barn blir sedda och det blyga barnet längst bak får ta lika mycket plats som det utåtriktade längst fram. Alla får känna sig värdefulla. Vi vill också motverka mobbing och utanförskap och bejaka olikheter, det tycker vi går helt i linje med Pelles Svanslös viktiga budskap om att våga vara snäll och allas lika värde, säger Petter.

Snällhet som kraft i undervisningen

Foto: Joakim Nordlund

På Näsbyskolan i Kalix har klassläraren Annelie Hahne och kollegan Mariann Boström verkligen satt fokus på snällarbetet med dåvarande ettorna som nu går tvåan. Priset togs emot med stor glädje i Kalix:

– När jag fick telefonsamtalet så blev jag alldeles paff, det var ju verkligen inget jag vågade hoppas på men nu när det blir verklighet så känns det jätteroligt för klassen och naturligtvis även för mig och Mariann, säger Annelie.

Att våga vara snäll har löpt som en röd tråd genom hela undervisningen där de försökt sprida budskapet om att bry sig om varandra och ge barnen rätt redskap – hur man lär sig från grunden att vara snäll. Det har passat bra in i skolans värdegrundsarbete.

– Vi har tränat på att utföra olika gärningar, bland annat med dagens snälluppdrag då barnen fick dra en lapp med en snällgärning som skulle utföras men också hemläxor i snällhetsuppdrag och en snällkalender där vi kryssar för olika uppdrag, förklarar Annelie.

– Barnen älskar verkligen Pelle och vi läser även mycket Pelleböcker för barnen och diskuterar händelserna för att väcka tankar om empati. Barnen mår bra av en snäll miljö – får man träna i tidig ålder på snälla uppdrag så lär man för livet och våra tvåor är verkligen jättesnälla, säger Annelie