Bonnier Carlsen, 2024-06-04

Foto: Stefan Tell, Johanna Sjöland Thulin

De nomineras till Barnradions bokpris 2024

Drakar och Demoner – Uppvaknandet av E.P. Uggla och Fake av Astrid Mohlin nomineras till årets upplaga av Barnradions bokpris. Priset är Sveriges Radio och UR:s pris för årets bästa svenska barnbok för 9–12-åringar. I höst kommer en jury med tolvåringar kora 2024 års pristagare. Vinnaren presenteras i P4 under läslovet vecka 44.

Drakar och Demoner – Uppvaknandet av E.P. Uggla

För att slippa bli bortgift måste Tamea ut på ett farligt äventyr för att finna sin bror. Hon är övertygad om att han kan lösa alla hennes problem. Tidigt på resan får hon motvilligt sällskap av en tjuvaktig och efterhängsen alv. Sakta växer en vänskap fram mellan dem.

Om E.P. Uggla

Emmelie Pettersén Uggla bosatt i Nacka utanför Stockholm. Hon är utbildad jurist och har arbetat med allt från socialrätt till migrationsrätt och krisberedskap. Emmelie debuterade 2017 med Första hösten: Blå gryning och har efter det skrivit flera dystopiska skräckromaner för unga, men också manus till mytologiska poddar. I juli utkommer uppföljaren Drakar och Demoner. Sveket. Emmelie skriver även för vuxna och har senast gett ut Bortförda på Bokförlaget Forum.

Fake av Astrid Mohlin

När vänskapen är i obalans är det lätt att bli ersatt. Det får Ziggy uppleva när hon kommer tillbaka till skolan. För att återta sin kompisplats gör hon ett prank som går alldeles för långt. Hon startar ett fakekonto. En bok om hur fruktansvärt svårt det kan vara att stå upp för sig själv och vara ärlig – både mot sig själv och andra.

Om Astrid Mohln

Astrid Mohlin är bosatt i Malmö och har skrivit flera populära ljuddramaserier för Barnradion bl a Sommarlovsmysteriet och Ily samt 2023 års julkalender "Tjuven på Nikolaus läroverk" och som bl. a vunnit guld i New York Festivals Radio Awards.